Nuori ei lähde lenkille, vaikka terveydenhoitaja käskee

Nuorten liikkumattomuus on iso ongelma, johon perinteinen patistaminen terveydenhuollossa ei auta. Sen lisäksi pitäisi miettiä uusia tapoja tavoittaa nuoria. Näin sanoo terveystieteiden maisteri, joka on väitöskirjassaan tutkinut Facebookissa nuorille annettavaa neuvontaa ja tukea.

terveys
Nuoria kännykkä kädessä.
Nuorten liikkumattomuus on nykyään iso ongelma, joka ei koske vain ylipainoisia nuoria, sanoo terveystieteiden maisteri Heidi Ruotsalainen.Iines Jakovlev / Yle

Nuorten liikkumisen lisäämiseksi tarvitaan uusia keinoja, sanoo perjantaina väittelevä terveystieteiden maisteri Heidi Ruotsalainen.

Ruotsalainen tutki väitöskirjassaan Facebookia välineenä, jolla yritettiin saada pääosin lievästi ylipainoisia nuoria liikkeelle. Facebookissa muun muassa ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti neuvoivat nuoria, ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen perustettiin yhteisöjä.

Ruotsalaisen mukaan ei kuitenkaan ole oleellista, että nuoret tavoitettaisiin nimenomaan Facebookin kautta. Oleellista on, että keksittäisiin, miten heidät tavoitetaan, koska perinteiset konstit eivät riitä.

– Terveydenhuollossa voitaisiin miettiä keinoja, miten ohjausta jaetaan ja tarjotaan sen perinteisen kasvokkain tapahtuvan ohjauksen lisäksi.

Ruotsalainen sanoo, että etenkin selvästi ylipainoiset nuoret peruvat helposti vaikkapa lääkärikäyntejään. Siksi helposti saavutettavat, maantieteellisestä sijainnista riippumattomat, matalan kynnyksen keinot ovat hyödyllisiä lisiä, joilla ei kuitenkaan voi korvata perinteistä neuvontaa.

Facebook-apukaan ei ollut ihmelääke

Facebookin Ruotsalainen valitsi nimenomaan saavutettavuuden ja helppouden takia. Hän uskoo, että siellä ohjaus tulee tavallaan vaivihkaa, kun sosiaalisessa mediassa kysellään vaikka illan suunnitelmia ja sitä, onko kenelläkään ajatuksia lähteä liikkumaan.

– Eikä niin, että hoitaja sanoo, että sinun pitäisi kolmesti viikossa käydä lenkillä. Se ei ole niin nuorilähtöistä.

Väitöskirjassa havaittiin, että Facebookista näyttää olleen hieman apua painon pudottamisessa, mutta liikkumista se ei merkittävästi lisännyt. Kaiken kaikkiaan Facebook-apukaan ei mullistanut nuorten elämää, vaikka sillä mahdollisesti oli hieman vaikutusta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä noin viitisenkymmentä alakouluikäistä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta. Facebook-neuvojen lisäksi osa nuorista seurasi liikuntaansa lisäksi aktiivisuusrannekkeella, osa taas kuului kontrolliryhmään, joka ei saanut Facebook-apua.

Ruotsalaisen väitöskirja (siirryt toiseen palveluun) tarkastetaan Oulun yliopistossa 15. huhtikuuta.