1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Työttömät osapäiväyrittäjiksi, ulkomaalaisyrittäjille oleskelulupia – hallituksen paketti sisälsi keinoja ja toiveita työpaikkojen synnyttämiseksi

Työttömille on luvassa korvausten kiristyksiä ja yrittämisen helpotuksia hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Hallitus uskoo uutta työtä syntyvän keksinnöistä ja tutkimuksesta.

Jari Lindström Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus käy suurtyöttömyyden kimppuun kiristämällä työttömyyskorvauksia ja kannustamalla kokeilemaan yrittäjyyttä. 

Työministeri Jari Lindström (ps.) ei vielä tänään paljastanut tarkemmin, miten työttömät saadaan innostumaan yrittäjyydestä. Ripottelevaa tiedottamista harrastava hallitus aikoo kertoa keinoistaan ensi viikolla. Selvää on, että työn vastaanottamisvelvollisuutta tiukennetaan ja työtä on otettava vastaan nykyistä pidemmän matkan takaa. 

Yrittäjyydestä tehdään nykyistä houkuttelevampaa vähentämällä pullonkauloja ja normeja. Työttömyyskorvauksella voi jatkossa rahoittaa starttirahaa, palkkatukea tai liikkuvuusavustusta.

Työtön voi kokeilla myös osapäiväistä yrittämistä ilman, että tulee heitetyksi kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle.

Monia uutuuksia kokeillaan aluksi

Yksinyrittäjä saa palkkatukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Useammalla alueella kokeillaan, helpottaisiko työttömyysturvaa tai tietojen luovutusta koskevasta lainsäädännöstä poikkeaminen työllistymistä.

Uudenlainen kokeilu on myös työnäyte-palvelu. Siinä työtön voi halutessaan näyttää työpaikalla taitojaan ja osaamistaan lyhyen aikaa ilman, että kumpikaan sitoutuu etukäteen mihinkään. 

Akateemisesti koulutetut kasvuyrityksiin

Kasvuyritysten ei enää tarvitse potea työvoimapulaa. Hallitus tukee 7–15 miljoonalla eurolla pitkään työttömänä olleiden, korkeasti koulutettujen työhönottoa oppisopimuksen tai työllistämistuen avulla kasvuyrityksen työntekijäksi.

Hallitus luottaa start up -yritysten kansainväliseen tulevaisuuteen. Start up -yrityksen perustaminen on tulevaisuudessa peruste oleskeluluvan saamiselle.

Myös yrityksen perustaminen tehdään yhtä sujuvaksi ulkomaiselle kuin suomalaiselle yrittäjälle.

Tutkimus ja tiede yritysten pohjaksi

Hallitus pitää terveysalaa yhtenä Suomen talouden nostajista. Suomeen valttina ovat harvinaiset sairaudet, joiden uskotaan houkuttelevan investointeja ja huippututkimusta.

Terveysalan kasvustrategian kulmakiviä ovat perustettavat genomi- ja syöpäkeskukset. Myös julkisien biopankkien toimintoja yhtenäistetään.

Hallitus perustaa innovaatiopankin, jonka uskotaan vauhdittavan keksintöjen hyödyntämistä.

Yrittäjien ei tarvitse tulevaisuudessa pärjätä omilla opeillaan, sillä hallitus kokeilee innovaatio- ja palvelusetelejä, joiden avulla yritykset saisivat asiantuntijapalveluja.

Suurlähetystöihin lisää kauppamiehiä

Uusia työpaikkoja pitäisi syntyä varsinkin yritysten kansainvälistymisen kautta. Yrityksille tarjotaan yhdeltä luukulta räätälöityjä ehdotuksia, miten firma pääsisi kansainvälisille markkinoille.

Hallitus lupaa myös tukea matkailua ja ulkomaisia investointeja.

Yritysten tarpeisiin palkataan myös kaupan asiantuntijoita kuuteen suurlähetystöön.