1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yrittäjät: Tärkein työkalu on annettu pois – työllisyystavoitteeseen ei päästä

Suomen Yrittäjät runttaa tuoreeltaan hallituksen keinot työllisyyden kohentamiseksi. Yrittäjäjärjestön ekonomisti Petri Malinen kiittelee toimia oikeansuuntaisiksi, mutta hänen mukaansa ilman paikallista sopimista tulokset jäävät laihoiksi.

Uutisvideot: Yrittäjät: Tärkein työkalu on annettu pois – työllisyystavoitteeseen ei päästä
Uutisvideot: Yrittäjät: Tärkein työkalu on annettu pois – työllisyystavoitteeseen ei päästä

Hallituksen asettama tavoite Suomen työllisyyden kohentamisesta muutamilla prosenttiyksiköillä jää haaveeksi, jos työehdoista sopimista ei tuoda työpaikoille.

– Suuntaan voidaan vaikuttaa, mutta kyllä haaste on sen verran kova, että tavoitetta ei saavuteta näillä toimilla, sanoo Malinen tuoreeltaan kolmen ministerin tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suomen Yrittäjät on ollut pettynyt siihen, että paikallinen sopiminen on annettu työmarkkinajärjestöjen päätettäväksi. Malisen mukaan juuri se olisi kuitenkin paras keino tarttua Suomen talouden ydinongelmaan eli heikkoon kilpailukykyyn.

– Meidän näkemykseen mukaan paras lääke olisi työpaikoilla sopiminen. Kun hallitus on antanut sen jäädä yhteiskuntasopimusneuvotteluihin varaan, se on siirtänyt isoimman työkalunsa muualle, Malinen harmittelee.

Sen sijaan Yrittäjät antaa pisteitä hallitukselle siitä, että palkansaajan ja yrittäjän välistä rajaa madalletaan. Parhaimmillaan se antaa mahdollisuuden työllistyä yrittäjyyden kautta ja lyhentää työttömyysjaksoa, joka puolestaan pitää ammattiosaamisen tuoreempana.

Hallituksen tavoitteena on tasapainottaa julkista taloutta laskemalla työttömyyttä. Malinen myötäilee, mutta korostaa, että työvoimalle tarvitaan kysyntää.

– Työttömyyden kustannukset voivat laskea ihan merkittävästi, jos tämä kokonaisuus toteutuu työpaikkasopiminen mukaan lukien.

Malinen alleviivaa paikallisen sopimisen tärkeyttä sanomalla, että se toisi enemmän työpaikkoja kuin hallituksen listaamat keinot yhteensä.