15-vuotias Eevert Leppälä kuuluu sosiaaliseen Z-sukupolveen – ja näin hän ajattelee

Nuorissa on tulevaisuus, jonka he rakentavat sille perustukselle, minkä aiemmat sukupolvet ovat heille jättäneet. Joskus se perustus on hatara ja moni teini-ikäinen poika meinaa pudota kyydistä. Ja sitten on sellaisia poikia kuin 15-vuotias Eevert Leppälä.

Kotimaa
Eevert Leppälä
Mikko Moilanen / Yle

15-vuotias hämeenlinnalainen Eevert Leppälä on sukupolvensa ylpeä edustaja. Tämä sukupolvi on kasvanut nopean tiedonsaannin ja sosiaalisen median aikana 2000-luvulla. Zetat kuluttavat kohtuullisesti ja kantavat huolta ympäristöstä, talouskasvu ei ole heille selviö. Toisinaan heidän näkemyksensä maailmasta on avoimuudessaan vertaansa vailla. Teini-ikäiset pojat tietokoneiden ääressä ovat siis kehityksen keihäänkärkiä.

Eevertin mukaan sukupolvien välisistä ajatusmaailmojen eroavaisuuksista syntyvät ristiriidat kotonakin.

– Vanhempani ovat niin paljon minua vanhempia, että heidän suhtautumisensa maailmaan on erilainen. Olen itse paljon avoimempi, eikä mikään asia tunnu mitenkään oudolta. Uskon, että tämä on yleinen mielipide sukupolveni sisällä, Eevert Leppälä pohtii.

Normaaliin perhe-elämään kuuluvat myös ristiriidat, ja sitä myös Eevert korostaa. Vaikka välillä asioista keskustellaan isoilla kirjaimilla, niin silti omilta vanhemmilta saatu kasvatus on hyvin tärkeää.

– Kotona on aina kannustettu olemaan oma itsensä ja tekemään sitä, mikä tuntuu parhaalta. Kun sitä oikein pohtii, niin se on ollut erittäin tärkeää. Meillä on kotona hyvä ja positiivinen ilmapiiri.

”Tiedottomuus lisää tuskaa”

Moni 15-vuotias poika pohtii paikkaansa maailmassa. Kuka minä olen? Mitä minusta tulee? Millainen ihminen minun halutaan olevan? Eevert Leppälä on myös pohtinut näitä kysymyksiä.

Eevert Leppälä Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa
Kotona on aina kannustettu olemaan oma itsensä ja tekemään sitä, mikä tuntuu parhaalta, kertoo Eevert Leppälä.Mikko Moilanen / Yle

– Kyllä minä suurin piirtein tiedän, kuka minä olen ja miksi. Toki aina välillä tulee eteen sellaisia tilanteita, joissa sitä pohtii, voisiko asiat olla toisin. Tosin eivät nekään tilanteet ole mitenkään ahdistavia.

Zetojen maailmankuvaa muokkaavat monikulttuuristuminen, teknologian läsnäolo ja erilaiset mediat. Zetojen sanotaan arvostavan haasteita ja vapautta.

– Mielestäni tärkeintä on se, että elää siten miten itse haluaa, tiivistää Eevert Leppälä.

Eevert puhuu paljon avoimuudesta ja siitä, miten hän rakastaa sitä, että tietoa on tarjolla niin paljon kuin vain itse jaksaa etsiä. Lisääkö tieto tuskaa?

– En todellakaan koe niin. Minulle tiedottomuus tuottaisi tuskaa. Vaikka maailmassa tapahtuu ikäviä asioita, niin ne pitää vaan osata asettaa oikeaan mittasuhteeseen, etteivät ne ala ahdistamaan. Ja niistä pitää osata puhua, Eevert Leppälä sanoo.

Pojatkin puhuvat tunteistaan

Sukupolvesta toiseen yksi asia pysyy: 15-vuotiaan pojan elämässä kavereiden merkitys on valtava. Kavereiden kanssa jaetaan niin ilot kuin surut ja kaverit myös kasvattavat. Eevert Leppälä kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että hänen kaveripiirissään jokainen saa olla sellainen kuin on.

Kavereiden kanssa he puhuvat paljon myös aroista aiheista. Suomeen on kasvamassa sellainen sukupolvi miehiä, jotka puhuvat ja pussaavat.

– Ehkä aiemmin pidettiin hieman outona, jos mies näytti tunteitaan tai puhui niistä. Enää ei ole sellaista muottia, jonka mukaan mieheksi pitäisi kasvaa tai minkälainen miehen pitäisi olla. Tuntuu siltä, että nyt kaikki on avoimempaa ja vapaampaa.