Panama-paperit: Kouri-kaupoista tunnetulla Hannes Kulvikilla useita yhtiöitä veroparatiiseissa

Ylen Spotlight-ohjelman tutkimat Panamasta vuodetut asiakirjat osoittavat, että Hannes Kulvik on ollut perheineen panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan pitkäaikainen asiakas.

Kotimaa
Hannes Kulvik itsenäisyyspäivänä vuonna 1999.
Hannes Kulvik itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 1999.Yle

Panamasta vuodetuista asiakirjoista käy ilmi, että omaisuudenhoitoyritys Sifter Capitalin hallituksen puheenjohtaja Hannes Kulvik on Mossack Fonsecan pitkäaikainen asiakas. Hän on perheineen perustanut koko 2000-luvun ajan yhtiöitä lähinnä Brittiläisille Neitsytsaarille ja järjestellyt niiden rakenteita.

Osa yhtiöistä on edelleen toiminnassa. Toiset yhtiöt ovat mahdollisesti lopettaneet toimintansa tai vaihtaneet nimeä. Joku Kulvikin suvun edustaja on ollut päättävässä asemassa tai osakkeenomistajana vuosien varrella puolessa tusinassa yrityksessä.

Ainakin parissa tapauksessa Kulvikit ovat myös auttaneet suomalaisia liikemiehiä perustamaan yhtiöitä Brittiläisille Neitsytsaarille Mossack Fonsecan kautta.

Tiedot käyvät ilmi Spotlight-ohjelman tutkimasta kirjeenvaihdosta, jota Kulvikin Sveitsissä toimiva yhtiö on käynyt Mossack Fonsecan kanssa. Spotlight pyysi Kulvikia kommentoimaan yhtiöitään ja niiden rakennetta, mutta Kulvik oli vaitonainen yhtiöistään veroparatiiseissa.

– Ei, olen liian vanha sellaiseen, hän vastasi ohjelman haastattelupyyntöön. Kulvik on syntynyt vuonna 1948.

Yhtiöiden perustaminen veroparatiiseihin on laillista.

Jos yhtiöiden tuloista ei kerrota verovelvollisen kotimaan verottajalle, voidaan syyllistyä laittomaan veronkiertoon.

Tunnetaan Kouri-kaupoista

Hannes Kulvik tuli Suomessa tunnetuksi erityisesti niin kutsutuista Kouri-kaupoista 1980-luvun lopussa. Kaupoissa Kansallis-Osake-Pankki osti teollisuusyritys Rauma-Repolan, Nokian ja vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeita. Suomen Yhdyspankki hankki puolestaan Yhdyspankin ja vakuutusyhtiö Sammon osakkeita.

Verottaja katsoi, että Kulvik oli hyötynyt kaupoista ja peri häneltä tämän vuoksi yli sadan miljoonan markan jälkiveroja. Oikeusprosessi kesti seitsemän vuotta ja eteni Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lopulta Kulvik vapautettiin syytteistä ja verottaja määrättiin maksamaan 100 000 markan oikeudenkäyntikulut. Myöhemmin Kulvik kertoi Suomen Kuvalehdessä, että hyöty kaupoista meni pienelle sijoittajaryhmälle, ei hänelle itselleen.

Spotlight: Maailman suurin tietovuoto osa 2
Spotlight jatkaa suuren tietovuodon tutkimista. Ketkä suomalaiset ovat mukana? Ja mitä tekevät EU ja veroviranomaiset?