Anna ensihoitajan tehdä työnsä rauhassa: "Kysyvät, jos on epäselvyyksiä"

Kun ensihoito saapuu paikalle, on tilanne usein pelottava. Apua tarvitsevan ympärille kertyy herkästi joukko läheisiä, jotka haluavat sanoa oman sanansa tilanteesta. Joskus kannattaisi ottaa askel taaksepäin.

ensihoitajat
Ensihoitoyksikkö sisältä
Yle

Porilaisnainen seurasi sivusta, kun ensihoito saapui auttamaan loukkaantunutta lasta. Hänelle jäi tilanteesta häkellyttävä kuva. Ensihoitajat käyttäytyivät naisen mukaan jopa töykeästi lapsen äitiä kohtaan.

Satakunnan sairaanhoitopiirin vastuualuejohtaja Eija Vaula on yllättynyt syntyneestä mielikuvasta. Toisaalta hän ymmärtää, mistä se on voinut syntyä.

– Joissakin tilanteissa on pakko puhua suoraan. Kentällä tarvitaan välillä jämäkkyyttä.

Ystävällisyys syytä muistaa

Tilanteet ovat kentällä hyvin vaihtelevia, eivätkä sivulliset välttämättä tunnista niiden vakavuutta. Kovasta kiireestä ja paineesta huolimatta ihmissuhdetaitojen huomioiminen on tärkeää.

– Nämä tilanteet ovat potilaille ja heidän läheisilleen ainutkertaisia. Ne voivat olla hämmentäviä, jännittäviä ja jopa pelottavia. Ensihoidon henkilökunnan pitäisi välillä asettua potilaan saappaisiin ja muistaa käyttäytyä aina ystävällisesti, Eija Vaula toteaa.

Eija Vaula on syvästi pahoillaan siitä, että kaikki eivät ole kokeneet kohtaamista ensihoitajien kanssa miellyttävänä.

– Jos näin on, toivomme saavamme siitä palautetta. Asiat on hyvä selvittää. Potilaita vartenhan me olemme.

Ensisijaisesti puhutaan potilaalle

Toisaalta Eija Vaula toivoo, että myös potilaat ja heidän läheisensä antaisivat ensihoitajille työrauhan.

– Hoitajat haluavat keskustella ensisijaisesti potilaan kanssa. Sivullisten on hyvä antaa ammattilaisten tehdä työnsä rauhassa. He kyllä kysyvät, jos tilanteessa on jotain epäselvyyksiä.