1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Jukka-Pekka Saraste penää kovaa rahaa klassiseen musiikkiin

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste arvelee, että yksityisen rahan merkitys taiteelle korostuu tulevaisuudessa. Kuusikymmentä vuotta täyttävän maestron mielestä myös yhteiskunnan on laman voittaakseen muistettava tukea luovuutta ja lahjakkuutta.

musiikki
Jukka-Pekka Saraste
Jari Kovalainen / Yle

Sveitsissä asuva Jukka-Pekka Saraste seuraa aktiivisesti Suomen musiikkielämää. Erityisen tärkeänä kapellimestari pitää koulutusta, jonka keskeinen tekijä on opiskelijoiden ja ammattilaisten välinen vuorovaikutus.

Saraste työskentelee Saksan yleisradioyhtiö WDR:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina Kölnissä. Sopimus päättyy 2019, mutta työ on säilyttänyt mielenkiintonsa.

– Tällä hetkellä kaikki menee hyvään suuntaan. En näe mahdottomana, ettenkö jatkaisi Kölnissä sen jälkeenkin, 1980-luvun lopulla RSO:n ylikapellimestarina huipulle noussut Saraste paljastaa.

Maestron 60-vuotisjuhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa nähdään nuoria opiskelijasoittajia vuonna 1990 perustetun Suomalaisen Kamariorkesterin muusikoiden rinnalla.

Jukka-Pekka Saraste
Jari Kovalainen / Yle

– Suomalaisten muusikoiden siunaus on ollut se, että he ovat pystyneet aina kommunikoimaan edellisen sukupolven kanssa. Edellinen sukupolvi on taas nähnyt vastuunsa asioiden viemisessä eteenpäin.

"Ei pelkästään julkisten varojen asia"

Saraste työskenteli Nordean sponsoroiman Jean Sibelius -nuoriso-orkesterin taiteellisena johtajana, kunnes pankki vetäytyi viime syksynä orkesterin rahoittamisesta. Orkesteri jäi tyhjän päälle ja etsii parhaillaan uutta tukijaa.

Se oli askel taakse, sillä kapellimestarin mukaan juuri yhteistyökumppanuudet tai erilaiset mesenaattijärjestelyt ovat taiteen rahoittamisen tulevaisuuden ratkaisuja.

– En tietenkään ota kantaa, mitä eri yritykset rahoillaan tekee, mutta ehdottomasti näen tulevaisuuden asiana, ettei taiteen sponsorointi ole pelkästään julkisten varojen asia. Siihen täytyy saada jollakin tavalla laajempi tuki.

Esimerkkejä löytyy läheltä. Sarasteen ja Esa-Pekka Salosen vuonna 1983 perustama Avanti!-orkesteri olisi saattanut jäädä kokonaan perustamatta ilman silloisen Kansallisosakepankin tukea. Myös Suomalainen Kamariorkesteri sai aikoinaan avustusta toiminnan aloittamiseen.

– Asian kiistäminen ja koko vastuun siirtäminen yhteiskunnalle ei taida onnistua.

Panostaminen lahjakkuuksiin tärkeää

Suomen klassisen musiikin buumi on jatkunut läpi nousu- ja laskukausien. Taidemusiikki tekijöineen on pysytellyt arvokkaana vientituotteena, mutta tulevaisuudesta on viime vuosina huolestuttu.

Sarasteen mukaan kotimainen musiikkielämä on pidetty aina tiukilla.

– En usko, että siinä mielessä tilanne kauheasti muuttuu, vaikka muualta raha vähenee.

Hänen mielestään on tärkeää, että lahjakkaimmille annetaan jatkossakin mahdollisuus nousta huipulle. Se vaatii päämäärätietoista musiikkikasvatusta lapsesta saakka. Kapellimestari toteaa, ettei eri puolilla Suomea menestystarinoita rakentaneiden oppilaitosten ja kotimaisen musiikkikasvatusperinteen saa antaa rappeutua.

Jukka-Pekka Saraste
Jari Kovalainen / Yle

– Se on edellytys sille, että tästä lamasta joskus toivutaan. Kun luovat ja lahjakkaat ihmiset pääsevät stimuloimaan yhteiskuntaa, sillä on aivan uskomattoman suuri moraalinen vaikutus koko kulttuuriin ja yhteisöön.

Hyviä uutisia

Sibelius-Akatemia aloittaa syksyllä entistä laajemman yhteistyön maakuntien musiikkioppilaitosten kanssa. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt kolmen vuoden projektille korkeintaan 120 000 euroa.

Käytännössä Sibelius-Akatemian opettajat vierailevat musiikkioppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Siitä hyötyvät sekä opiskelijat että rahapulasta kärsivät opistot.

Hiljattain tiedotettu uutinen sopii Sarasteen toiveisiin.

– Täytyy hyväksyä se, että lahjakkuudet nostetaan esiin, ja ymmärtää, ettei heidän kouluttamisensa kategorisen tuntiaikataulun puitteissa onnistu.

Lue seuraavaksi