Koulun naapuritontilla vastaanottokeskus – Musta Barbaari herätteli oppilaita monikulttuurisuuteen

Heinolalaisen Lyseonmäen koulun käytävillä on kantautunut neekeri–huudahduksia viimeksi tänään, kertoo koulun oppilaanohjaaja. Koulussa päätettiin järjestää suvaitsevaisuusviikko, jotta oppilaat ovat valmiit kohtaamaan ison joukon ensi syksynä koulussa aloittavia eri kulttuurista tulevia nuoria.

Musta Barbaari
Yle Lahti: Videot: Rap-tähdet: Ollaan kaikki hyviä tyyppejä
Yle Lahti: Videot: Rap-tähdet: Ollaan kaikki hyviä tyyppejä

Heinolalaisessa 600 oppilaan Lyseonmäen koulussa vietetään suvaitsevaisuusviikkoa. Viikon järjestämiseen herättiin, koska naapuritontilla sijaitsee vastaanottokeskus.

Ensi lukuvuonna iso joukko turvapaikkaa hakeneita nuoria aloittaa koulunsa Lyseonmäen koulun perusopetuksen luokissa. Koulu haluaa olla mahdollisimman valmis vastaanottamaan uudet oppilaat.

– Halutaan herättää nuoria miettimään suomalaisuutta. Kuka oikein on suomalainen? Mitä monikulttuurisuus on eri näkökulmista, oppilaanohjaaja Tiina Itävuori pohtii.

Suvaitsevaisuusviikon vieraiksi koululle pyydetty Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf kävivät kertomassa oppilaille omasta työstään monikulttuurisuuden puolesta.

Meillä on mahdollisuus tuoda heidät messiin tähän suomalaiseen yhteiskuntaan.

James Nikander

Miehet ovat kiertäneet kymmenissä suomalaiskouluissa keskustelemassa ja kertomassa omista kokemuksiaan – siitä, millaista on kasvaa tummaihoisena Suomessa.

Neekeri –sana on edelleen aktiivisessa käytössä

Musta Barbaari, alias James Nikander toivoo, ettei ensi syksynä koulussa aloittavista turvapaikkaa hakeneista nuorista tehtäisi koulussa lliian isoa numeroa.

– Sitä ei pidä ajatella ongelmana. Ajatusmallia pitäisi kääntää siihen, että etsitään se positiivinen juttu siitä asiasta, että päästään vaikuttamaan jonkun elämään. Meillä on mahdollisuus tuoda heidät messiin tähän suomalaiseen yhteiskuntaan, Nikander summaa.

Lyseonmäen koulun oppilaanohjaaja Tiina Itävuori kertoo kuulleensa lukuisia "neekeri" -huudahduksia koulun käytäviltä, kun Mustan Barbaarin artistijulisteita kiinnitettiin koulun seiniin.

– Toivon, että tällaiset huutelut jää pois. Toivon, että tämän viikon jälkeen meillä on keskustelua koulussa enemmän monikulttuurisuudesta ja suomalaisuudesta, Itävuori sanoo.