Äänitemyynnin alamäki taittui – digimusiikki peittosi cd-levyt ensimmäistä kertaa viime vuonna

Maailmanlaajuiset musiikkimarkkinat lähtivät viime vuonna nousuun ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen. Musiikkituottajien kattojärjestön Ifpin mukaan syynä ovat erityisesti suoratoistopalvelut, joiden käytöstä ihmiset ovat valmiita maksamaan.

kulttuuri
Pinkit kuulokkeet.
Hanna Lumme / Yle

Fyysisen musiikin kuten Cd-levyjen myynti on vähentynyt jo vuosikausia. Se on vetänyt maailmanlaajuisia musiikkimarkkinoita alaspäin. Vuosi 2015 oli kuitenkin käänteentekevä, sillä digitaalisesta musiikista saadut tulot nostivat markkinat kasvuun ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen.

Musiikkituottajien kattojärjesto Ifpi kertoo, että musiikista saadut tulot kasvoivat viime vuonna yli kolme prosenttia 15 miljardiin dollariin eli hieman yli 13 miljardiin euroon. Ensimmäistä kertaa digitaalisesta musiikista saadut tulot olivat suuremmat kuin fyysisestä.

Äänitemyynti kääntyi viime vuonna hienoiseen nousuun myös Suomessa. Myös täällä digitaalisen myynnin kasvu ylitti ensimmäisen kerran fyysisen myynnin laskun.

Musiikkiteollisuuden pelastuksesi ovat tulleet suoratoistopalvelut, joita käytetään esimerkiksi älypuhelimista. Palveluista ollaan valmiita maksamaan, ja niistä saadut tulot kasvoivatkin viime vuonna maailmanlaajuisesti 45 prosenttia.

Tällä hetkellä musiikin suoratoistoistopalveluista maksaa 68 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: Reuters