1. yle.fi
  2. Uutiset

Basistit ovat katoava luonnonvara – musiikkiopisto jatkoi hakuaikaa

Vaikka basisti muodostaa rumpalin kanssa yhtyeen selkärangan, on basisteiksi halajavia viime vuosina ollut aiempaa vähemmän. Pirkanmaan musiikkiopisto joutui jatkamaan hakuaikaa.

Kotimaan uutiset

Internet on hieno keksintö. Omasta bändistä haaveilevat nuoret voivat omassa huoneessa opiskella soittamista vaikka yhteisöpalveluiden videoiden avulla. Kun tueksi saa vielä bändikaverit, ei musiikkiopistoille tuhlata ajatustakaan.

Kuinka pääsee bändin basistiksi? - Omistaa peräkärryn.

Basistivitsi Yle Tampereen lähetysikkunasta

Perusbassokuvioilla pärjää myös Pirkanmaan musiikkiopiston apulaisrehtorin Timo Saarisen mukaan bändiharrastuksessa aluksi hyvin. Jos dum-du-dum ei riitä ja haluaa yhtään laajentaa osaamista, näkemystä ja taitoa, kannattaisi ottaa käteen hiiren sijasta opiston ovenkahva.

– Pitkätukkapojat hakevat tunnille aikalailla yhteen musiikkilajiin keskittyneenä. Kun he alkavat tekemään ja saavat läksyksi muutakin kuin omaa lempimatskua, niin kyllä osaaminen ja kiinnostus avartuu. Viime viikolla viimeksi kuuntelin oppilaiden soittoa ja hienosti soittivat myös jazzia!

"Jos komppi ei kulje, niin bändi ei rullaa"

Pitkätukkapoikia tai tyttöjä ei kuitenkaan hakulistoilla meinaa näkyä. Musiikkiopistolla (siirryt toiseen palveluun)on seurattu laskevia hakijamääriä jo parin vuoden ajan. Tänä keväänä hakuaikaa päätettiin basson osalta vielä jatkaa. Haku päättyy (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina 17.4.

Basisti ei ole bändissä näkyvin tai edes mieleenpainuvin jäsen. Sen sijaan kuuluisia kitaristeja osaa Saarisen mukaan monikin luetella: Eric Clapton, Steve Vai, Jimi Hendrix...

Ei Timo Saarinenkaan tosin tarkoituksella basistiksi päätynyt.

– Teinipoikana muut paikat oli miehitetty ja basistin paikka oli vain jäljellä.

Basistin ja rumpalin yhteistyöllä kuitenkin syntyy Saarisen mukaan sointupohja ja groove.

– Basso on bändin kivijalka. Jos komppi ei kulje, niin bändi ei rullaa. Basso on rumpalin kanssa pari, joka saa bändin sykkimään.

Vanhassa basistivitsissä kysytään kuinka pääsee bändiin basistiksi ja vastaus on "omistamalla peräkärryn". Musiikkiopiston kohdalla peräkärry ei ole välttämätön, mutta jonkinlaista taipumusta tarvitsee olla – ja rytmitajua.

Lue seuraavaksi