1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Neuvonta toi Mäki-Reinin tilalle palkkapäivän

Pohjalaiset viljelijät ovat hyödyntäneet ahkerasti viime vuonna käyttöön otettua maatilojen neuvontajärjestelmää. ProAgria Etelä-Pohjanmaasta kerrotaan, että viime vuonna neuvontaa varattiin tiloille yli tuhat kertaa. Tänä keväänä neuvontatahti on ollut kiihtyvä. Isokyröläisellä Mäki-Reinin tilalla neuvonnan hyöty näkyy konkreettisesti tilipussissa.

Isäntä Jukka Ojala lapioi rehua Mäki-Reinin tilalla Isossakyrössä. Kuva: Olli Koski / Yle

Mäki-Reinin maitotila päätti varata tilalleen neuvontapalveluja vajaa vuosi sitten. Vuoden aikana ProAgrian neuvoja, isäntä Jukka Ojala ja emäntä Marjo Ojala ovat käyneet läpi navetan tiloja ja esimerkiksi kaikki karsinat on mitattu sentin tarkasti. Lisäksi paperille on pantu muistiin, kuinka asioiden tulisi tiloissa olla.

– Neuvojalta saatiin ne toimenpiteet, mitä pitää laittaa kuntoon. Lisäksi saimme pohjapiirroksen, jossa oli karsinoiden neliöt ja tieto siitä, mitä eläimiä missäkin karsinoissa saa pitää ja kuinka toimitaan, kertoo Jukka Ojala.

Kuva: Olli Koski / Yle

Ojalan perhe on tyytyväinen saamiinsa Neuvo 2020 -palveluihin ja niiden tuomiin parannuksiin, koska ne toivat lisää rohkeutta, kun edessä oli eläinten hyvinvointitukien hakeminen.

– Ennen kaikkea uskallettiin laittaa rastit oikeaan kohtaan. Myös rahallinen hyöty tästä kaikesta on mukava, toteaa Ojala.

Mäki-Reinin tilan talouteen neuvonta ja siitä seurannut rohkeus hakea tukia toi noin 20 000 euron vuotuisen lisäpotin eli toisin sanoen palkkapäivän.

– Tällaisena aikana on pakko kerätä pienistä puroista niitä rahoja kotiin päin. Ja jos samalla eläimet voivat hyvin, niin isäntä ja emäntäkin voivat hyvin, summaa Ojala.

Neuvojalla pitää kiirettä

Mäki-Reinin tilalla vieraillut neuvoja on ProAgria Etelä-Pohjanmaan erityisasiantuntija Tiina Soisalo. Hän on saanut käydä jo yli sadassa paikassa antamassa maitotiloihin liittyvää neuvontaa.

– Kirjanpitoasioissa on monella maatilalla ongelmia, muun muassa rehukirjapito jää monelta kesken. Lisäksi omavalvontasuunnitelmaa ei löydy tai sitä ei ole päivitetty tähän päivään sopivaksi, kertoo Tiina Soisalo.

Kuva: Olli Koski / Yle

Soisalon mukaan esimerkiksi edellä mainitut puutteet vaikuttavat suoraan tilojen maataloustukien saantiin. Tärkempänä tehtävänään Soisalo pitää kuitenkin sääntötulkkaajan roolia.

– Hyvin yleinen kysymys viljelijältä on, että olenko ymmärtänyt säännöt oikein. Sitten olen tarkastanut ja selventänyt asoita esimerkiksi Evirasta tai Maaseutuvirastosta, toteaa Soisalo.

_Kansallisella ja EU-tuella toteutettavasta Neuvo 2020 -palvelusta voi saada apua muun muassa maatilan täydentäviin ehtoihin, tuotantoeläinten hyvinvointiin tai vaikkapa ympäristö ja energia-asioihin. _

Aiheesta keskustellaan tänään torstaina 14.4.16 Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä kello 14-15.