1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nyt myös IMF on huolissaan Britannian EU-erosta

Jos kansainvälisen valuuttarahaston tuore suhdanne-ennuste osuu oikeaan, toisi Britannian ero Euroopan unionista talousvaikeuksia Euroopan lisäksi myös maailmantalouteen. IMF:n pääekonomistille Britannian kansanäänestys on merkki kasvavasta nationalismista.

talous
Lontoon taivaanrannassa näkyy uhkaavia pilviä. Edessä rakenteilla olevia pilvenpiirtäjiä.
Andy Rain / EPA

Jos britit äänestävät kesäkuussa itsensä ulos Euroopan unionista, kärsii ulosmarssista muun Euroopan lisäksi koko maailmantalous.

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Britannian ero unionista on yksi maailmantalouden seitsemästä uhkasta. Muita uhkia ovat esimerkiksi geopoliittiset riskit, Kiinan taloustilanteen kansainväliset vaikutukset ja öljystä riippuvaisten maiden taloustilanne.

IMF:n tänään tiistaina julkaiseman suhdanne-ennusteen (siirryt toiseen palveluun) viesti oli selvä ja sanat, joilla Washingtonissa päämajaansa pitävän IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld kommentoi brexitiä, tiukkoja.

Brittien halu irtaantua unionista on yhdysvaltalaiselle Obstfeldille yksi merkki eurooppalaisten kansallismielisyyden voimistumisesta.

– Poliittinen yhteisymmärrys rakoilee ympäri Eurooppaa, pääekonomisti sanoi suhdanne-ennusteen tiedotustilaisuudessa.

Obstfeld sanoi myös uskovansa, että luetelluista riskeistä huolimatta Britannia saattaa hyvinkin erota unionista.

Brexit loisi epävarmuutta

Brexitin luoma varjo Britannian ja EU-alueen ylle ulottuisi kauppa- ja taloussuhteisiin, mikä ei lupaa hyvää talouskurimuksesta kärsivälle Euroopalle

Pääekonomisti Obstfeld arvioi, että brexitin vaikutus Britanniaan ja EU-alueeseen olisi kielteinen.

IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld.
IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld.Ernesto Arias / EPA

Kuten monet muutkin tahot, myös IMF arvioi, että brexit merkitsisi Britannialle pitkiä ja monimutkaisia neuvotteluita EU:n kanssa.

Vaikka britit äänestäisivät brexitin puolesta, ei ulosmarssi unionista onnistuisi saman tien. EU-sopimuksista johtuen todellinen ero unionista kestäisi ainakin pari vuotta, sillä Britannian ja EU:n olisi neuvoteltava uusiksi useita kansainvälisiä sopimuksia.

Nämä vuodet olisivat IMF:n mukaan epävarmuuden aikaa, mistä kärsivät niin EU:n sisämarkkinat kuin investoinnitkin. Euroopan epävakaus taas heijastuisi myös alueen ulkopuolelle.

Uusi kriisi mahdollinen

Tänään tiistaina julkaistussa suhdannekatsauksessa IMF myös heikensi ennustettaan kansainvälisestä talouskasvusta ja varoitti mahdollisesta uudesta kriisistä rahoitusmarkkinoilla.

Vaikka kasvu jatkuu, on tahti Obstfeldin mukaan pettymys.

– Kasvu on ollut liian hidasta liian pitkään, pääekonomisti totesi suhdanne-ennusteen tiedotustilaisuudessa.

Obstfeld peräsikin päättäjiltä toimia maailmantalouden tukemiseksi.

– Päättäjien tulee myös miettiä, mitä tehdä, jos jokin uhkaavista skenaarioista toteutuu, silloin toimia tarvittaisiin yhä lisää, Obstfeld sanoo IMF:n verkkosivuilla.

Lue seuraavaksi