Kotiseutukerho tallensi miesten puvun matkan viime hetkillä – maan viimeinen pukutehdas on jo historiaa

Tämä päivä on huomenna historiaa. Se oli Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n mielessä, kun puvun tarinan dokumentointi aloitettiin oman kylän tehtaassa. Alle vuosi työn valmistumisen jälkeen maan viimeinen pukutehdas lopetti toimintansa.

kulttuuri
Salmutexin pukutehtaalla leikataan pukua.
Isto Janhunen / Yle

Viininpunainen puku istuu täydellisesti Esko Korjosen päälle. Eikä ihme, sillä puku on tehty tarkasti miehen mittojen mukaan.

Matleena Ylikoski haastattelee Esko Korjosta
Esko Korjonen esittelee mittatilauspukuaan toimittaja Matleena Ylikoskelle.Simo Pitkänen / Yle

Erityisen ylpeä mies on siitä, että hänen paras pukunsa on tehty Suomen viimeisellä miesten pukuja ja työasuja valmistaneella tehtaalla Konginkankaalla.

– Mies tarvitsee aina puvun. Tartuin tilaisuuteen teettää puvun, kun dokumenttiprojektiin tarvittiin mallia.

Vuonna 2014 tehdyssä dokumentissa havainnollistetaan, miten puku syntyy (siirryt toiseen palveluun). Dokumentti syntyi Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n ja Keski-Suomen museon yhteisprojektina.

Vaateteollisuuden viimeinen saareke

Puheenjohtaja Helena Simonahon mukaan yhdistykselle, jonka toimijoita yhdistää kotiseuturakkaus, oli tärkeää kuvata puvun matka kangaspakalta asiakkaan ylle juuri oman pitäjän tehtaassa.

– Salmutex oli vaateteollisuudessa Suomen viimeinen saareke keskellä maata. Sillä oli paikkakunnalle iso merkitys, koska siellä oli nimenomaan naisille työpaikkoja.

Silitystä Salmutexin tehtaalla Konginkankaalla.
Puvun silitystä vielä silloin, kun Salmutexin tehdas toimi.Isto Janhunen / Yle

Kotiseutukerho koki tärkeäksi myös tarttua dokumentissaan menneisyyden sijasta nykyaikaan, koska tämä päivä on huomenna historiaa.

– Elämä on hektistä ja se menee nopeasti eteenpäin. Siksi on tarpeen tallentaa myös tätä aikaa.

Simonaholla oli iso rooli pukudokumentissa. Hän teki haastatteluja yhdessä Reetta Korjosen kanssa. Lisäksi Simonaho kokosi työn museon verkkosivuille. Dokumentin yli 500 valokuvaa otti Veli Rytkönen.

Dokumentin puku tarkassa muistissa

Enää ompelukoneet eivät pukutehtaalla surraa, sillä Salmutexin toiminta päättyikonkurssiinviime syksynä. Yritys ehti toimia Konginkankaalla yli 35 vuotta.

Konginkankaalla toimineen Salmutexin ompelija.
Yle

Salmutexillä työskennellyt Marjatta Ilves muistaa edelleen hyvin, mitkä työvaiheet hän teki Esko Korjosen pukuun.

– Housun alkuvaiheet, takataskun, povitaskun ja sitten taskuläpän, hän luettelee heti.

Loppuvaiheessa tehtaassa oli viisi työntekijää, Ilves oli yksi heistä.

Uuniadoptio ja perinnekasvipenkki

Vuonna 1948 perustetun yhdistyksen vaiheisiin kuuluu niin hiljaisia kuin toimeliaita aikoja. Vuonna 1998 alkoi uusi aktiivinen vaihe, ja yhdistys porskuttaa eteenpäin innokkaiden jäsenten voimin. Jäseniä on ympäri Suomea.

Salmutexin puku
Isto Janhunen / Yle

Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa Äänekosken kaupungin omistaman museon ylläpitoa, kylien kulttuuriopastetaulujen tekoa sekä julkaisuja – jälleen on uusi tulossa, se käsittelee Konginkankaan kirkon 150-vuotista taivalta.

Salmutexin tehtaalla tehtiin miesten pukujen lisäksi työasuja.
Salmutexin tehtaalla ommeltiin myös työasuja esimerkiksi risteilyalusten työntekijöille.Yle

– Ensi kesänä tulee teemme luultavasti paikkakunnalla pitkään kasvaneista kasveista perinnekasvipenkin satamaan. Ja viime kesänä adoptoimme Keski-Suomen ensimmäisen monumentin, Koiviston tilan uunin.

Perinteen voisi sanoa velvoittavan vanhassa kulttuuriympäristössä elävää kotiseutukerhoa: kylällä on Keski-Suomen vanhin kansakoulu ja kirkon lisäksi myös kirjastolla on ikää 150 vuotta. Myös Akseli Gallen-Kallela viihtyi Konginkankaan maisemissa.

Keski-Suomen liitto palkitsee vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta. Tänä vuonna palkinnon (siirryt toiseen palveluun) teemana on keskisuomalaisen perinteen tallentaminen.

Yle Jyväskylä esittelee Keski-Suomi -palkintoa tavoittelevat neljä finalistia tällä viikolla netissä, radiossa ja alueellisissa tv-uutisissa. Esiraati on valinnut finalistit 19:n ehdokkaan joukosta, ja voittajan valitsee kamarineuvos Erkki Fredrikson. Palkinto julkistetaan ja luovutetaan voittajalle Keski-Suomen päivänä 18. huhtikuuta. Palkinto jaetaan neljättä kertaa.

Esko Korjosta, Helena Simonahoa ja Marjatta Ilvestä haastatteli Matleena Ylikoski.