Poliisi selvittää yllyttääkö Uber kuskeja rikokseen – "Tuomiot helpottavat työtämme"

Selvityksessä on muun muassa se voidaanko kyytiä kaipaavan ja sitä tarjoavan yhdistävää applikaatiota pitää yllytyksenä. Lisäksi juttuja luvattomasta taksiliikenteestä on pelkästään Helsingissä kesken useita kymmeniä.

Kotimaa
Uber-sovellus kännykän näytöllä.
Antti Kolppo / Yle

Taksinomaisia kuljetuspalveluja tarjoava Uber teettää poliisilla töitä. Poliisi tutkii muun muassa yllyttääkö Uber-yhtiö kuljettajia tekemään rikoksia tarjoamalla älypuhelinsovelluksen, jonka avulla kuljettaja ja matkustaja löytävät toisensa.

Ainakin nyt voidaan antaa rangaistusvaatimus kuljettajalle suoraan kentällä.

Heikki Porola

Lisäksi Helsingin poliisilla on ollut Uber-kyydityksiin liittyen kaksi pidempää esitutkintaa ja lähemmäs 40 sakkoa, joista on valitettu. Niistä kaikista saadaan aikanaan oikeuden päätökset.

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, että selvitykset ovat yhä vaiheessa.

– On selvitelty ensinnäkin tätä kuljettajaproblematiikkaa ja siihen liittyvää ansiotoimintaa, sitten on selvitetty Uberin toimintaa siinä mielessä, että onko siellä jotain veroasioita selviteltävänä, ja myös sitä, että onko se esimerkiksi yllyttämistä Uberin osalta. Nämä ovat vielä Uberin osalta kesken.

Poliisi: Tuomiot tuovat selvyyttä kentälle

Käräjäoikeudesta saatiin viime viikolla ensimmäiset Uber-kuljettajien tuomiot luvattomasta taksiliikenteestä. Niitä on tiedossa liuta lisää. Tiistaina tuomion saanut kuljettaja ilmoitti olevansa tyytymätön tuomioonsa ja valittavansa hovioikeuteen.

Poliisin mukaan tuomiot tuovat selvyyttä heidän toimintaansa.

– Sillä tavalla ne antavat käsityksen, että olemme olleet tulkinnassa oikeilla jäljillä ja voimme kentällä puuttua kuljettajien toimintaan. Ainakin nyt voidaan antaa rangaistusvaatimus kuljettajalle suoraan kentällä, Porola kertoo.

Toistaiseksi tuomiot eivät kuitenkaan poliisin mukaan näy suoraan kadulla.

– Liikenteessä mikään ei ole muuttunut. Uber-liikennettä havaitaan kaikkein eniten silloin kun kysyntää taksiliikenteessä on eniten kuten pikkujouluaikaan. Sieltä nämäkin nyt tutkittavat tapaukset pääsääntöisesti ovat.

Asiakas on tapauksissa todistaja eikä häntä epäillä rikoksesta, Porola kertoo.

Poliisin mukaan Uber-tapaukset kuuluvat samaan sarjaan rikoksia tutkinnallisesti kuin esimerkiksi näpistykset ja varkaudet tai muut liikennerikkomukset.

Taksiliitto vaatii tasapuolisuutta

Uberin roolista on erilaisia tulkintoja, sillä esimerkiksi liikenneministeri linjasi reilu vuosi sitten, että kyytivälitys sinänsä on laillista. Uber Finlandin maajohtaja Joel Järvinen vakuuttaa, että yhtiö on jatkossakin mukana keskustelussa aktiivisesti.

– Se, miten me nähdään tulevaisuus on se, että lainsäädäntö ei tunnista tämmöistä kyydinjakamista ja mitä teknologia mahdollistaa. Olemme sitä kautta omalta osaltamme aktiivisesti mukana keskustelussa.

Taksiliitto vakuuttaa, ettei se vastusta uudistuksia kuljetustoiminnassa sinänsä, mutta alleviivaa tasapuolisuutta kyytien tarjoajien välillä.

– Me ei nähdä yksinomaan uhkana digitalisaatiota tai Uber-palvelua, mutta sitä toimintamallia, että rehellisille markkinoille tullaaan osin laittomilla konsepteilla, viittaaan tähän kuljettajatoimintaan, eikä vastata samanlaisista kuljettajavelvollisuuksista, joista lailliset taksiautoilijat vastaa, kuten kolminkertaiset auto-, liikenne- ja vakuutusmaksut. Tätä mallia me vastustetaan. Säännöt on oltava kaikille samat, vaatii Taksiliiton viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Osapuolet odottavat liikenne- ja viestintäministeriön lakivalmistelussa olevan liikennekaaren selkeyttävän tilannetta. Siinä tarkastellaan uudelleen ainakin nykyistä taksiliikennelakia, mikä saattaa muuttaa kyydinvälityspalvelujenkin asemaa.

– On erittäin todennäköistä, että muutos tulee tapahtumaan, mutta me toivomme, että suomalaista taksipalvelua ei murennettaisi vaan pidettäisiin niistä hyvistä puolista, kuten taksin saatavuudesta Esplanadista Ivaloon, kiinni mitä meillä on, Lauriala sanoo.