Hyppää sisältöön

Työministeri Lindström: Työnäyte ei ole pakkotyötä

Tiistain A-studiossa vieraillut työministeri Jari Lindström totesi, että yrittäjien ja työntekijöiden työttömyysvakuutuksien yhteensovittamisessa on tekemistä. Hän on itsekin toiminut yrittäjänä.

Jari Lindström Kuva: Yle

Hallitus kertoi tänään työllisyys- ja yrittäjyyspaketeista, joilla osaltaan tavoitellaan kunnianhimoista 110 000 tuhannen työpaikan lisäystä ja 72 prosentin työllisyysastetta. A-studiossa vieraillut oikeus- ja työministeri Jari Lindström korostaa, että julkisuudessa kritiikkiä tuoreeltaan saanut työnäytekokeilu on ymmärretty väärin.

– Kyse ei ole mistään pakkotyöstä tai mistään orjatyöstä vaan kyse on siitä, että vapaaehtoisesti ihminen voi halutessaan tarjota työpanostaan ja mennä näyttämään osaamistaan ja toisaalta yrittäjä pääsee katsomaan, onko tästä ihmisestä siihen.

– Siitä ei tule mitään sanktioita, jos siitä kieltäytyy.

Hän myöntää, että työnäytteen kanssa pitää olla tarkkana, ettei työntekijä tule hyväksikäytetyksi.

– Sen vuoksi tämä on kokeilu.

Tarkoituksena kaataa yrittämisen raja-aidat

Lindström piti hallituksen tämänpäiväistä ulostuloa yrittäjäpainotteisena. Hallitus haluaa toimillaan tarjota halukkaille mahdollisuuden kokeilla siipiään yrittäjänä.

– Nyt tutkimme sitä, voitaisiinko itsensä työllistämisen, yrittämisen ja työntekijän raja-aitaa kaataa niin, että joustavasti voitaisiin siirtyä puolelta toiselle.

Hän myöntää, että työttömyysvakuutuspuolen yhteensovittamisessa on kuitenkin tekemistä.

Lindström on itsekin toiminut yrittäjänä.

– Minulla on kalpea kokemus yrittämisestä. Olen oman työni ohella ollut kuntosaliyrittäjä, eli minulla on jonkinlainen haju siitä, mitä on yrittäminen.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuussa 13,7 prosenttia. Lisäystä edellisvuoteen oli kertynyt 0,2 prosenttia. Työttömiä oli tuolloin 361 000.  Tilastokeskuksen arvio kausivaihteluista putsatusta työllisyysasteesta oli helmikuussa 68,2 prosenttia.