1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Unkarilaisten nykytaiteilijoiden ahdinko jatkuu - samaan aikaan oikeistohallinto haalii vanhoja taideaarteita

Unkarin oikeistohallitus tuhlaa miljoonia taideaarteisiin ja luo suhteita sopiviksi katsomiinsa taiteilijoihin. Euroopassa tunnettu ja palkittu teatteriohjaaja Árpád Schilling ei kuulu hallinnon suosikkeihin. Schilling haluaa tuoda epäkohdat esiin.

Árpád Schilling on tunnettu yhteiskunnallisesta teatterista. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Unkarilainen teatteriohjaaja Árpád Schilling ja hänen Krétakör-ryhmänsä palkittiin Euroopan kulttuurisäätiön Prinsessa Margriet -palkinnolla tänä keväänä.

Kyse on 25 000 euron palkinnosta, jonka arvovaltainen raati jakaa vuosittain. Toinen palkinnon saaja oli espanjalainen kulttuurikeskus Medialab-Prado.

Kun uutinen palkinnosta levisi Espanjaan, valtion edustajat onnittelivat Medialab-Pradoa ja tiedotusvälineet uutisoivat asiasta. Unkarissa Vastaanotto oli toisenlainen: täydellinen hiljaisuus.

– Tiedän, että kulttuurista vastaava ministeriö on saanut tiedon asiasta. Nämä ihmiset ovat kulttuurin edustajia, mutta herää kysymys, minkälaista kulttuuria he oikein edustavat, Schilling ihmettelee.

Kului pari viikkkoa ja Schilling ryhmineen joutui laajan arvonlisäverotarkastuksen kohteeksi. Edellinen tarkastus oli juuri päättynyt. Schilling pitääkin tarkastusta hallinnon kiusantekona.

Kuva: Marjo Näkki / Yle

– Meidän työmme ja monen muun kriittisen taiteilijan työ häiritsee hallintoa. Se pyrkii piilottamaan meidät, Schilling sanoo.

Schilling ja Krétakör-ryhmä ovat tulleet tunnetuksi maan sosiaalisten ongelmien esille nostamisesta sekä tuotannoistaan, jotka pyrkivät edistämään demokratiaa ja yhteisöllisyyttä.

Monet taiteilijat lähteneet Unkarista

Oikeistopopulistinen Fidesz-puolue on johtanut Unkaria kuusi vuotta. Tänä aikana puolue on muun muassa muuttanut maan perustus- ja vaalilakia sekä rajoittanut vapaan median toimintaa.

Monet unkarilaistaiteilijat ovat jättäneet kotimaansa Fideszin tultua valtaan - mutta ei  Árpád Schilling.

– Olen yksi harvoista taiteilijoista, joka voi kritisoida hallintoamme, koska elän kansainvälisissä ympyröissä ja saan tuloni muualta, hän sanoo.

Unkarissa toimeentulo ei ole itsestäänselvyys. Kolmannes maan väestöstä kärsii köyhyydestä. Erityisen heikoilla ovat romanit, joita on kymmenen prosenttia unkarilaisista. Valtaapitävät peittelevät Schillingin mukaan kansalaistensa taloudellista ahdinkoa.

Olen yksi harvoista taiteilijoista, joka voi kritisoida hallintoamme, koska elän kansainvälisissä ympyröissä ja saan tuloni muualta.

Árpád Schilling

– Kulisseja voi pitää yllä, koska vain unkarilaiset itse tietävät mitä täällä todella tapahtuu. Monet nuoret jättävät maan yliopistosta valmistumisensa jälkeen. Ihmiset pelkäävät toimeentulonsa takia. Ja kun kritiikki siksi on vaimeaa, hallinto voi sanoa, että kaikki on hyvin, koska kukaan ei valita.

Ahdingon keskellä satsataan miljoonia renessanssiin

Unkarin keskuspankilla on liki sadan miljoonan euron budjetti taideaarteiden ostoon. Viime vuonna pankki osti renessanssitaiteilija Tizianin maalauksen liki 14 miljoonalla eurolla.

Kauppa herätti runsaasti kritiikkiä, sillä kyse oli veronmaksajien rahoista. Maalauksen myyjän tiedetään olleen unkarilainen keräilijä. Kaupan epäillään kasvattaneen Fideszin lähipiiriläisen varoja.

– Maahamme olisi voitu luoda hieno unkarilaisen nykytaiteen kokoelma kymmenyksellä kauppasummasta. Mutta Fidesz ei pidä nykytaiteesta, koska se voi kyseenalaistaa asioita, kuvataiteilija Dr Máriás sanoo.

Tohtori Máriás. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Máriás maalaa unkarilaisia poliitikkoja ja historian hahmoja taidemaailman klassikkojen tyyliin. Hänen teoksiaan on ollut esillä Venäjällä, Yhdysvalloissa ja eri puolilla Eurooppaa. 1990-luvulla mies tuli tunnetuksi myös avantgardistisesta musiikistaan.

Fidesz ei pidä nykytaiteesta, koska se voi kyseenalaistaa asioita.

Dr Máriás

– Olen melko menestynyt taiteilija, mutta lienee sanomattakin selvää, että en ole saanut yhtään taidepalkintoa tai apurahoja nykyhallinnolta, hän virnistää.

Dr Máriás on maalannut pop-taidetta mukailevan muotokuvan muun muassa Unkarin pääministeri  Viktor Orbánista. Tämän suusta tulee puhekupla, jossa lukee: Trianon.  Se on viittaus ensimmäisen maailmansodan rauhansopimukseen, jossa  Unkari menetti kaksi kolmasosaa alueestaan ja 60 prosenttia kansastaan. Sopimus on yhä kipupiste unkarilaisille ja sitä käytetään populistisen politiikan tekemiseen.

Hallinto tukee

Täysin kulttuurikielteiseksi Unkarin hallintoa ei voi sanoa. Huomattavaa tukea on saanut muun muassa pääministeri Orbánin suosikkilaji jalkapallo. Budapestiin on hiljan noussut uusi komea jalkapallostadion.

Yhteisöveroa maksavat yritysten sallitaan myös ohjaavan maksujaan suoraan urheilu- tai kulttuurijärjestöjen toimintaan.

Unkarin virallista kulttuurielämää hallinnoi Orbánin rahoittama Unkarin taideakatemia (MMA). Sen jäseniltä vaaditaan isänmaallista otetta, eli Fideszin linjausten noudattamista.

Muutama vuosi sitten Taideakatemia otti valtaansa myös Budapestin Taidehallin, mikä johti mielenilmauksiin.

– Näyttää siltä, että akatemian jäsenten ei tarvitse tehdä muuta kuin nostaa palkkaa. Me emme unkarilaisina näe heidän todellista toimintaansa tai sitä, mihin rahat menevät, teatteriohjaaja Schilling kritisoi.

Kuva: Marjo Näkki / Yle

Virallisten kulttuuripiirien ja Fideszin siteet ovat tiukat. Jokunen viikko sitten paljastui, että pääministerin lähipiiriläinen Árpád Habony oli saanut lainaksi arvokkaat barokkimaalaukset Unkarin taidemuseosta.

Maalaukset löytyivät lehtitietojen mukaan yksityisestä asunnosta Budapestissa. Tämän lisäksi Habonyn häät pidettiin vuonna 2007 ilmaiseksi Taidemuseossa. Häät olivat lahja puoluetoverilta, taidemuseon johtaja László Baánilta.