Hyppää sisältöön

Spotify uhkaa jättää Ruotsin – laajennukset New Yorkiin?

Yrityksen perustajat kritisoivat Ruotsin korkeaa verotusta, asuntopulaa ja vanhentunutta koulujärjestelmää.

Striimauspalvelut muodostavat lähes 90 prosenttia äänitemusiikin kokonaismarkkinoista Suomessa. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Ruotsalainen musiikin suoratoistoon keskittynyt yritys Spotify uhkaa jättää kotimaansa. Spotify aikoo palkata tuhansia lähivuosina, mutta laajennukset saattavat kohdistua kotimaan sijasta Yhdysvaltoihin.

Yrityksen perustajat Daniel Ek ja Martin Lorentzon kritisoivat maansa korkeaa verotusta, asuntopulaa ja vanhentunutta koulujärjestelmää.

– Lainsäätäjien on ymmärrettävä, että kilpailemme lahjakkuuksista globaaleilla markkinoilla. Meillä on vaikeuksia rekrytoida huippuluokan kansainvälisiä ammattilaisia pääkonttorille, koska Tukholmassa on pula vuokra-asunnoista. Harkitsemme nyt Tukholman ja New Yorkin välillä. Laajennamme New Yorkiin, jos olosuhteet eivät parane, perustajat kirjoittavat Ruotsin poliitikoille suunnatussa avoimessa kirjeessään.

Keskimääräinen odotusaika vuokra-asuntoihin on lähes 10 vuotta ja hinnat ovat kolminkertaistuneet viimeisten parin vuosikymmenen aikana, mikä vaikeuttaa nuoria löytämään kohtuuhintaisia asuntoja. Ainoa vaihtoehto on ostaa oma asunto, mikä puolestaan vähentää vetovoimaa maahan muuttavien nuorten mielestä.

Lisäksi Ek ja Lorentzon arvostelevat ohjelmointiopetuksen puuttumista ruotsalaisista kouluista ja maan korkeaa verotusta. Heidän mukaan verolakeja tulisi uudistaa Ruotsissa.

Daniel Ek ja Martin Lorentzon perustivat musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn vuonna 2008. Palvelulla on kymmeniä miljoonia käyttäjiä eri puolilla maailmaa.

.
.