Hyppää sisältöön

Laivasto pieniä avaruusluotaimia etsimään elämää avaruudesta?

Venäläinen liikemies lahjoitti suuren summan avaruustutkimukselle, jonka tarkoituksena on etsiä elämää avaruudesta.

Eteläiseltä pallonpuoliskolta otettu kuva Linnunradasta. Kuva: ESA / A. Fujii

Venäläinen liikemies Juri Milner julkisti tiistaina 100 miljoonan dollarin eli lähes 88 miljoonan euron lahjoituksen hankkeelle, jonka tarkoituksena on etsiä elämää avaruudesta.

Tavoitteena on lähettää kokonainen laivasto pieniä ja kevyitä avaruusluotaimia tutkimaan Alfa Centauri -tähtijärjestelmää, sillä sieltä tai muualta voisi löytyä Maan kaltaista elämää. Alusten haluttaisiin lähettävän havaintoja ja tietoja Maahan.

Milnerin lahjoittamalla summalla tutkitaan hankkeen toteutettavuutta. Varsinainen alusten laukaiseminen vaatisi paljon enemmän rahaa.

Venäläinen miljardööri on värvännyt hankeeseen myös maailmankuulun brittiläisen fyysikon, kosmologi Stephen Hawkingin ja Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin auttamaan futuristisessa suunnitelmassaan. Ryhmään kuuluu muitakin tiedemiehiä.

– Voimme tehdä enemmän kuin katsella tähtiä, voimme todella saavuttaa ne, Milner sanoi.

Ideana on, että Starshot-hankkeen pienet avaruusalukset lähetettäisiin Maan kiertoradalle tavanomaisella avaruusaluksella, mutta sitten se irrottautuisivat erilleen omille lennoilleen. Milnerin mukaan viimeaikainen kehitys, muun muassa lasertekniikka sekä erittäin ohuet ja kevyet materiaalit ovat tehneet tällaisen operaation realistisesti harkittavaksi.

– Tutkijat ovat selvittäneet teknisiä esteitä ja mielestämme voimme voittaa kaikki haasteet, sanoi professori Avi Loeb Harvardin yliopiston tähtitieteelliseltä osastolta, joka on myös mukana Starshot-projektissa.

Nämä alukset lentäisivät noin viidesosalla valonnopeudesta, joten ne saavuttaisivat Alfa Centaurin noin 20 vuodessa. Tällä hetkellä nopein avaruusalus tarvitsisi matkaan 30 000 vuotta aikaa.

Hanke julkistettiin ensimmäisenä avaruudessa käyneen, venäläisen kosmonautti Juri Gagarinin avaruuslennon 55. vuotispäivänä.

.
.