Italia on pelastanut kahdessa päivässä mereltä 4 000 siirtolaista

Maahan saapuvien pakolaisten määrä on kasvanut jyrkästi vuoden alusta. Pelko uudesta pakolaisvyörystä Italiaan kasvaa, sillä Kreikkaan saapuvien määrä on vähentynyt pakolaissopimuksen jälkeen.

Ulkomaat
Italian laivaston jäsenet auttoivat Libyasta saapunutta pakolaista keväällä 2015. Nyt Italiassa pelätään uutta pakolaisvyöryä Turkin ja EU:n solmiman pakolaissopimuksen myötä.
Italian laivaston jäsenet auttoivat Libyasta saapunutta pakolaista keväällä 2015. Nyt Italiassa pelätään uutta pakolaisvyöryä Turkin ja EU:n solmiman pakolaissopimuksen myötä. MARCO COSTANTINO / EPA

Italian rannikkovartiosto kertoo pelastaneensa 4 000 siirtolaista kahden päivän aikana aluevesiltään, kertoo uutistoimisto AFP.

Rannikkovartiosto on laskenut pelastaneensa Sisilian edustalta tiistaina yli 2100 siirtolaista, ja maanantaina lähes 1 900.

Yhteensä rannikkovartiosto teki 25 pelastusoperaatiota, joissa pelastettiin 16 kumivenettä ja yksi soutuvene. Kaikki matkustajat selvisivät hengissä.

Sodan runtelema Libya on monen siirtolaisen lähtömaa. Libyan laivaston tiedottaja kertoi maan rannikkovartioston niin ikään napanneen tiistaina aluevesiltään kuusi kumivenettä, joissa oli yhteensä 650 matkustajaa.

YK:n laskelmien mukaan lähes 20 000 siirtolaista on tullut Välimeren halki Italiaan alkuvuoden aikana. Kreikkaan on saapunut samassa ajassa 153 000 ihmistä. Kevään uskotaan rohkaisseen yhä useampaa yrittämään hengenvaarallista merimatkaa talven tauon jälkeen.

On herännyt myös epäilyjä, että Euroopan yritykset pakolaisten siirtämisestä Turkkiin ovat rohkaisseet yhä useampia yrittämään vaarallisempaa reittiä Libyasta Italiaan.

Lähteet: AFP