Tutkimus: Masennuksen kattavampi hoitaminen maksaa itsensä nelinkertaisesti takaisin

Kaikkien maiden pitäisi käyttää enemmän rahaa mielenterveyden häiriöiden hoitoon, sanoo Maailman terveysjärjestö.

terveys
Nuori nainen seisoo ikkunan edessä.
Tiina Jutila / Yle

Jokainen masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitamiseen käytetty lisäeuro tuottaa neljä euroa terveyden ja työkyvyn paranemisena, arvioidaan Maailman terveysjärjestön WHO:n (siirryt toiseen palveluun) johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa.

– Tiedämme, että masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitaminen kannattaa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta; tämä uusi tutkimus osoittaa, että siinä on järkeä myös taloudellisesti, WHO:n pääsihteeri Margaret Chan sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen kerrotaan olevan ensimmäinen, jossa arvioidaan maailmanlaajuisesti, miten investoinnit yleisimpien mielenterveyden häiriöiden hoitoon vaikuttaisivat terveydellisesti ja taloudellisesti.

Tutkijat tekivät laskelmia hoidon kustannuksista ja tuloksista yhteensä 36:ssa valtiossa vuosina 2016–2030. Joukossa oli sekä kehitysmaita että teollisuusmaita.

He arvioivat, että hoidon kattavuuden lisääminen maksaisi 15 vuoden aikana vajaat 130 miljardia euroa.

Investointi olisi tutkijoiden mukaan kannattava. Työkyvyn ja tuottavuuden paraneminen viidellä prosentilla tuottaisi noin 350 miljardia euroa. Lisäksi ihmisten terveiden elinvuosien lisääntymiselle voidaan heidän mukaansa laskea runsaan 270 miljardin euron arvo.

WHO sanoo tutkimuksen osoittavan, että tulotasosta riippumatta kaikkien maiden olisi syytä investoida enemmän mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Tutkimus on julkaistu Lancet Psychiatry (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen selvityksen mukaan mielenterveysongelmat ovat Suomessa merkittävin työkyvyttömyyseläkkeiden syy, mutta psykiatriseen hoitoon ei suunnata niin paljon resursseja kuin ongelmien laajuus edellyttäisi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset