Makedonian presidentti hyllytti salakuuntelututkinnan – opposition mukaan jopa 20 000 ihmistä valvonnan kohteena

Jopa presidentin oma puolue sanoi olevansa täysin eri mieltä päätöksestä. Oppositio kutsui sitä laittomaksi ja EU:n laajentumiskomissaari kommentoi, ettei tutkinnan keskeyttäminen vastaa hänen käsitystään laillisuusperiaatteesta.

Ulkomaat
Mielenosoittajat työntävät käsillään mellakkapoliisien kilpiä.
Salakuuntelututkinnan keskeyttämistä vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisien kanssa Makedonian Skopjessa tiistaina 12. huhtikuuta.Nake Batev / EPA

Makedonian presidentti Gjorge Ivanov ilmoitti tiistaina, että hän keskeyttää kaikki poliitikkoihin kohdistuvat tutkinnat, jotka ovat olleet käynnissä suuren salakuunteluskandaalin vuoksi.

Ivanov sanoi tiedotustilaisuudessa "auttavansa maata selviytymään poliittisesta kriisistä", kertoo Balkan Insight (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehti.

Oppositio kutsui tekoa laittomaksi ja myös Ivanovin oma hallitseva puolue sanoi olevansa "syvästi eri mieltä" presidentin kanssa.

EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn sanoi Twitterissä, että Ivanovin päätös ei vastaa hänen käsitystään laillisuusperiaatteesta. Hahnin mukaan päätös haittaa Makedonian pyrkimyksiä päästä lähemmäs EU:ta ja sotilasliitto Natoa.

Runsaan kahden miljoonan asukkaan Makedonia hyväksyttiin vuonna 2005 EU:n jäsenehdokkaaksi, mutta liittymisneuvotteluihin asti sitä ei ole päästetty.

Ennenaikaiset vaalit edessä

Viime vuonna Makedonian oppositio syytti silloista pääministeriä ja hänen tiedustelupäällikköään yhteensä noin 20 000 ihmisen salakuuntelusta ja sanoi nauhoitteiden paljastavan hallinnon korruption.

Hallitus kiisti syytökset ja syytti puolestaan oppositiojohtaja Zoran Zaevia vakoilusta ja yrityksistä horjuttaa maan vakautta.

Poliittista kriisia ratkottiin EU:n välityksellä, ja kaikki osapuolet sopivat lopulta, että tapausta tutkimaan nimitetään erityinen syyttäjä ja Makedoniassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Lisäksi pääministeri Nikola Gruevski erosi.

Alun perin huhtikuulle suunniteltuja vaaleja on sittemmin lykätty kesäkuuhun. EU-komissaari Hahnin mukaan on kyseenalaista, voidaanko uskottavia vaaleja enää järjestää. Zaevin oppositiopuolue sanoi aiemmin tässä kuussa aikovansa boikotoida vaaleja.

Tiistai-iltana pääkaupunki Skopjessa joitakin satoja ihmisiä kokoontui osoittamaan mieltään presidentin päätöstä vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters