Sukellusparatiisiin harkitaan kalastusrajoituksia harppuunapyynnille

Sukeltajat pelkäävät, että harppuunakalastus ja suunnitteilla oleva rantarakentaminen pilaavat Suomen kirkkaimpiin järviin luettavan Kiteen Valkiajärven. Nyt vesialuetta hallinnoiva osakaskunta miettii kalastuksen rajoittamista järvellä.

luonto
Sukeltaja Kiteen Valkiajärvellä kuvaamassa kaloja.
Pasi Lensu

Sukeltajat pitävät Kiteen Valkiajärveä yhtenä Suomen hienoimmista järvistä sen kirkkauden vuoksi. Kun vaakanäkyvyyttä on parhaimmillaan kymmeniä metrejä, on järven kalaston tarkkailu helppoa ja mieluista puuhaa sukeltajille.

Erikoisuutensa vuoksi järvellä kuvattiin myös suosittua luontodokumenttia Järven tarinaa. Tammikuussa ensi-iltansa saanut kotimainen elokuva on kerännyt teattereihin jo reilut 150 000 katsojaa.

Sukeltajapiirit puolustavat luonnontilaiseksi akvaarioksi luonnehtimaansa paikkaa tiukasti. Siksi ensimmäisten harppuunakalastajien ilmestyminen järvelle viime kesänä aiheutti välittömästi suuttumusta ja vastarintaa kaloja pinnan alla harrastuksekseen seuraavissa.

– Kalat ovat tottuneet sukeltajiin, niitä voi tarkkailla: aina näkee ahvenia ja usein haukiakin sukeltaessa, kertoo vapaasukellusta Valkiajärvellä viitisen vuotta harrastanut Anu Kankkunen Joensuusta.

Myös vesialuetta hallinnoivassa Juurikan kalaveden osakaskunnassa ollaan hämmentyneitä harppuunakalastajien ilmaantumisesta Valkiajärvelle.

– Harppuunakalastus on tainnut tulla vähän muotiin, kertoo osakaskunnan hallituksen jäsen Kari Havukainen.

Harppuunakalastajia on nähty lähialueella myös Juurikkajärvellä.

Kalastusta työlästä valvoa

Havukainen harmittelee, että kalastuksesta päättävä osakaskunta ehti maaliskuussa pitää vuosikokouksensa ennen kuin harppuunakalastus tuli heidän tietoonsa.

– Ei siellä nyt ole mitään rajoituksia, valtion 39 euron kalakortilla voi kalastaa miten haluaa, vaikka perinteistä tuulastusta. Muikkua siellä on ainakin kalastettu verkoilla.

Havukaisen mukaan rajoituksia on aina käytännössä vaikea valvoa, koska valvojat ovat toisaalla työssäkäyviä ihmisiä. Ongelmia Valkiajärvellä ei ole onneksi juuri ilmennyt.

– Läpi järven laskettuja verkkoja on valvoja joskus nostanut pois, Havukainen muistelee.

Ei siellä nyt ole mitään rajoituksia.

Kari Havukainen

Voimaan on jo tullut rajoitus, että peräkkäisten verkkojen muodostama verkkojata saa olla pituudeltaan enimmillään 240 metriä.

Jokamiehenoikeuteen sisältyy onginta ja pilkintä ja kalastuksenhoitomaksun jälkeen myös viehekalastus yhdellä vavalla. Sen sijaan harppuunalla kalastukseen pitää olla lupa vesialueen omistajalta eli osakaskunnalta.

– Osakaskunnan pitää erikseen antaa lupa harppuunakalastukseen, Kaijomaa muistuttaa.

Muutoin ainoa järveä koskeva kalastusrajoitus tulee kalastuslaista.

– Laki kieltää kevätkutuisten lajien pyytämisen atraimella tai harppuunalla kutuaikana eli huhtikuun puolivälistä toukokuun loppuun, kertoo kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksesta.

Kaijomaa ei kannata kalastuksen täyskieltoa edes ainutlaatuisena pidetylle Valkiajärvelle.

– Sopiva kalastus edesauttaa kalakantaa: elinkierto nopeutuu, kalojen kasvu on nopeampaa ja saaliit suurempia, kalatalouspäällikkö perustelee.

Ensi kesä ratkaisee jatkon

Juurikan osakaskunnassa on uusien tietojen myötä alettu harkita, tarvittaisiinko Valkiajärvellä joitakin kalastusrajoituksia.

– Pitäisi istua sukeltajien kanssa alas ja pohtia asiaa, Kari Havukainen tuumii.

Erno Olkkonen paikallisesta sukellusseurasta Keski-Karjalan Sukeltajista ilahtuu, kun kuulee Juurikan osakaskunnan suhtautumisesta.

– Meille ok, jos tulee kalastuskielto, mutta se on heidän asiansa päättää.

Nyt tarvitaan tietoa päätöksenteon pohjaksi.

Kari Havukainen

Jo samana päivänä kalavesien hoitaja ja sukeltajien edustajat ovat ensimmäistä kertaa yhteydessä.

Juurikan kalaveden osakaskunnassa ei välttämättä olla ehdottoman kalastuskiellon kannalla.

– Järvet kaipaavat kalastajia. Mutta ehdottomasti nyt tarvitaan tietoa päätöksenteon pohjaksi, yksikään meistä halllituksen jäsenistä ei itse sukella. Kuulostellaan, Kari Havukainen toteaa.

Eli ensi kesän kokemukset Valkiajärvellä ratkaisevat, mille kannalle osakaskunta kääntyy järven harppuunakalastuksen suhteen.

Lisätty 15.4. klo 11.45 kappale jokamiehenoikeuksista ja harppuunakalastuksen vaatimasta erityisestä luvasta.