1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Takana kuusi vuotta remontteja – sisäilmaongelmien nujertaminen loppusuoralla Jyväskylän yliopistossa

Syksyllä kauppakorkeakoulu pääsee viimeisenä palaamaan kampukselle ja pois väistötiloista. Hallintojohtaja epäilee, etteivät kaikki vakavasti altistuneet voi opiskella tai työskennellä edes remontoiduissa tiloissa.

Kotimaan uutiset
Jyväskylän yliopiston rakennus Ilokivi on remontissa.
Jarkko Riikonen / Yle

Pahimmillaan Jyväskylän yliopistossa oli väistössä yli tuhat työntekijää ja tuhansia opiskelijoita.

Opiskelijoiden evakkotaival päättyy syksyllä, kun kauppakorkeakoulu viimeisenä pääsee palaamaan remontoituun tilaan kampukselle.

Hallintojohtaja Kirsi Moisanderin mukaan sisäilmasta aiheutuvat ongelmat eivät enää ole kärjessä henkilökunnan poissaoloissa, ja tilanne on kokonaisuutenakin huomattavasti parempi kuin vuosina 2011-2012.

Työhyvinvointikyselyssäkään sisäilma ei ole enää kymmenen kärjessä.

– Nyt siellä puhutaan jo työssä jaksamisesta, niin kuin muillakin työpaikoilla. Aikaisemmin sisäilmä oli kärjessä. Selkeästi näkyy, että kun remonttia on tehty, tilanne on paljon parempi.

Korjattuihinkaan tiloihin kaikki eivät pysty palaamaan.

Hallintojohtaja Kirsi Moisander

Moisanderin mukaan kaikille remontoitukaan tila ei silti sovi. Jotkut opiskelijat ovat voineet altistua ensimmäisen kerran jo päiväkodissa.

– Kun lapset aikuistuvat ja tulevat meille opiskelemaan, niin heillä voi olla hyvinkin pitkä ja rankka sisäilmaongelmatausta, ja he oirehtivat sitten huomattavasti herkemmin kuin muut myös näissä meidän tiloissa. Korjattuihinkaan tiloihin kaikki eivät pysty palaamaan.

Moisanderin mukaan esimerkiksi liikuntatieteellisen tiloja on korjattu useampaankin kertaa, mutta kaikki eivät ole silti pystyneet sinne palaamaan.

Vaikka tilojen remointointi alkaa olla voitonpuolella, kaikkia ei ole vielä ehditty korjata, ja joitakin väistöjä tulee vielä. Remontoimatta on etenkin tiloja, joissa ei ole kyse homeista: esimerkiksi osassa tiloista epäpuhtauksia pääsee ulkoa tai ilmastointi on ollut puutteellinen.

– Tilannetta seurataan hyvin herkällä korvalla ja jatkossakin asioihin puututaan tarpeen mukaan. Pidämme säännöllisesti sisäilmainfoja myös opiskelijoille. Samalla kuulemme heidän tilanteestaan, Moisander vakuuttaa.

Kirsi Moisanderia haastatteli Päivi Kupla.

Lue seuraavaksi