1. yle.fi
  2. Uutiset

Rautakaupat ryhtyneet toimiin villiintyneiden naislaumojen vuoksi – virkkaajat rohmuavat kaikki muurausnarut

Muurausnarusta on tullut hitti käsityöharrastajien joukossa. Sana on kiirinyt sosiaalisen median käsityöryhmissä eikä villitys ole jäänyt rautakaupoissakaan huomaamatta. Biltemassa muurausnarun menekki on noussut 60 prosenttia.

Kotimaan uutiset
Värikkäitä muurausnarurullia rivissä.
Yle

Rakennustyömailta tuttu muurausnaru on kevään käsityövillitys. Virkkaajat ovat tehneet muurausnarua tai luotilankaa myyvien liikkeiden hyllyihin loven.

Facebookin käsityö- ja virkkausryhmissä vilisee kuvia amppeleista, puutarhapöytään virkatuista kattaustableteista tai terassinmatoista. Muurausnaru on nailonia. Keinokuituna se on kestävä ja helppo pitää puhtaana.

– Muurausnaruhan on sinänsä ihanteellinen materiaali, että se ei mene miksikään. Se sopii vaikka kesäkassiin, koska materiaali ei pelkää likaa ja on säänkestävä, sanoo Länsi-Kymin Marttayhdistyksen puheenjohtaja ja kotkalainen käsityöharrastaja Heli Yliaho.

Yliaho kiersi aikanaan rautakauppoja etsiessään sopivan vahvaa lankaa tölkkiklipsuista tekemiinsä nappikukkaroihin. Muurausnarun ohella tarkoitusta on vastannut kalastustarvikepuolelta löytynyt nailonsiima. Isommaksi ilmiöksi muurausnaru on noussut kuluneen alkuvuoden aikana.

Värit ja halpa hinta viehättävät

Muurausnarussa viehättävät herkulliset neonhohtoiset värit, mutta myös edullinen hinta.

– Kun lankaa tai narua myydään rautakaupassa, sen hinta rullalta on minimaalinen. Vastaava, samantuntuinen nailonlanka on lankakaupasta ostettuna huomattavasti kalliimpi, Heli Yliaho kertoo.

pinkistä muurausnarusta virkattu laukku.
Anu Pihlavan taidonnäyte muurausnarusta.Anu Pihlava

Käsi- ja taideteollisuusyhdistys Taito Kymenlaakso kertoo etsineensä valikoimiinsa sopivan hintaista nailonlankaa sen jälkeen, kun muurausnarusta tuli kyselyjä.

– Jouduimme kuitenkin toteamaan, että kilpailukykyistä vaihtoehtoa ei löytynyt. Emme pysty kilpailemaan hinnalla, kertoo toiminnanjohtaja Tarja Laakso.

Laakso itse kertoo käyttäneensä muurausnarua punontatöissä.

– Näpeillehän se on aika rankkaa käsitellä, mutta niin on esimerkiksi paperinarukin.

Käsityöharrastajien kesken on pyritty selvittämään myös narun muita ominaisuuksia, kuten pitääkö se värinsä. Taito Kymenlaakson Tarja Laakson kokemuksella värien pitäisi pitää kutinsa, paitsi jos narun valonkestävyys on huono.

Menekki lisääntyi

Facebookin käsityöryhmissä levinnyt villitys ei ole jäänyt rautakaupoissa huomaamatta. Lisääntyneeseen kysyntään on jouduttu vastaamaan ja narua on tilattu lisää tyhjeneviin hyllyihin.

Esimerkiksi Biltemassa narujen menekki on tänä vuonna kasvanut 60 prosenttia maaliskuun puoliväliin mennessä. Verkkokauppaan kiirehdittiin myös lisäämään tieto narun soveltuvuudesta virkkaukseen.

– Muurausnaruilmiö on totta kai huomattu ja ilolla otettu vastaan. Lankaa toki riittää myös sen alkuperäiseen tarkoitukseen, Bilteman markkinointijohtaja Tarja Pitkänen kertoo.

Muurausnarua tai luotilankaa käytetään vaaka- ja pystysuorien kulmien varmistamiseen muuratessa ja suorien linjojen saamiseen esimerkiksi kiveykseen.

Kuopiossa kova buumi

Muurausnarun kysynnän lisääntyminen vahvistetaan myös esimerkiksi Stark-myymälöissä ja Clas Ohlsonilla.

– Jonkin verran kysyntä on paikkakuntakohtaista. Kotka ja Kouvola ja Lappeenranta eivät ole myymälöidemme kärjessä ainakaan tällä hetkellä. Joensuusta kerrotaan, että into on jo vähän laantunut sielläpäin. Sen sijaan Mikkelissä ja Savonlinnassa kauppa on käynyt ja Kuopiossa on kuulemma ihan pop, Malla Palmén Starkin viestinnästä kertoo.

– Säänkestävyys on se juttu. Muurauslangasta on virkattu rantakasseja, pitsiliinoja terassin pöydälle ja kylpyhuoneeseen koreja, Palmén jatkaa.

Oletko virkannut muurausnarua? Ota käsityöstäsi kuva ja jaa se Twitterissä tunnisteella #ylemuurausnaru. Kokoamme kuvat jutuksi.

Lue seuraavaksi