Hyppää sisältöön

Simo myy koulun ja rivitaloja nettihuutokaupassa

Simon kunta myy omaisuuttaan nettihuutokaupassa naapurikunta Keminmaan hyvien kokemusten innoittamana. Simossa myynnissä ovat Hamarin koulu sekä kaksi rivitaloa, yksi rivitalohuoneisto ja kiinteää omaisuutta kuten pakettiauto ja mönkijä.

Kuva: Yle

Tiukan talouden kanssa painivat kunnat etsivät uusia keinoja luopua turhaksi käyneestä omaisuudestaan. Yksi tähän sopiva keino ovat netin kaikille avoimet kauppapaikat, joita ovat alkaneet hyödyntää esimerkiksi Simon ja Keminmaan kunnat.

Pikkuisessa Simon kunnassa kokeillaan parhaillaan ensimmäistä kertaa, tuottaako nettimyynti paremman tuloksen kuin perinteinen lehti-ilmoittelu. Kaupanteon siirtymistä nettiin kunta perustelee kestävällä kehityksellä ja avoimuudella.

– Netin kautta ihmisillä on mahdollisuus saada tietoa, mitä kiinteistöjä ja tavaraa kunta on myymässä. Tämä tukee myös työtä kestävän kehityksen ja vastuullisen kulutuksen vahvistamiseksi, sanoo teknisen osaston päällikkö Ilkka Soukka.

Simossa nettimyyntiin on laitettu Hamarin koulu sekä kaksi rivitaloa, toinen Alanimessä ja toinen Ylikärpässä. Lisäksi kunta myy yhtä rivitalohuoneistoa. Myynnissä on myös kiinteää omaisuutta kuten pakettiauto ja mönkijä.

Kauppapaikaksi on valikoitunut Kiertonet-palvelu, jossa julkisen sektorin toimijat myyvät verovaroin hankittua tarpeettomaksi käynyttä omaisuutta nettihuutokaupalla.

Malli naapurikunnasta, jossa metsä saatiin viimein kaupaksi

Simossa on seurattu mielenkiinnolla, kuinka naapurikunta Keminmaa onnistui myydessään omistamiaan metsiä nettihuutokaupassa. Kunta laittoi viime kesänä myyntiin yli 500 hehtaaria metsäpalstoja, joita kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Tikkala kuvasi jo lähes unohtuneiksi.

Nettimyynnillä Keminmaa tienasi yli 650 000 euroa ja suosituimmista ilmoituksista jätettiin toistasataa huutoa.

Tässäkin liikussa taustalla oli kunnan tiukka talous. Omaisuutta seulottiin tukalla kammalla ja myyntiin löytyi 14 kohdetta, sillä kunnalla ei ole palkkalistoilla enää yhtään metsureita, jotka voisivat huolehtia metsäomaisuudesta.

Jo ennen tätä Keminmaan kunta oli myynyt kaksi tyhjillään ollutta koulua netissä.