1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Napapiirin Energia ja Vesi löysi synergiaetuja - taantuma ja lämmin talvi koettelivat kannattavuutta

Rovaniemen Energia ja Vesi on tyytyväinen ensimmäisenä toimintavuotena saavuttamiinsa synergiaetuihin. Rovaniemen energiahuolto ja vesihuolto yhdistettiin viime kesänä. NEVE-konserni on kilpailuttanut yhdessä maanrakennustöitä ja hankintoja sekä yhdistänyt asiakaspalvelun ja henkilöstöhallinnon.

energia
Sähköauton latauspiste
Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköautojen latauspiste Rovaniemellä.Napapiirin Energia ja Vesi

NEVE-konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo vuoden 2015 tilinpäätöksen perusteella, että Rovaniemen Energia-konsernin ja Napapiirin Vesi-liikelaitoksen vuoden takainen yhdistäminen on tuonut odottamattomiakin hyötyjä.

- Kustannustehokkuus on parantunut, se on selvästi nähtävissä. Me olemme iloisia, että olemme saaneet pään pinnan yläpuolelle, vaikka toimintaympäristö on ollut hankala.

Energiantuotantoa on rasittanut taantuma sekä lämpimät talvet. Tykkyläinen kertoo, että sähkön myynti on nyt samalla tasolla kuin vuonna 2006. Erityisesti yritysten sähkönkulutus on vähentynyt. Konsernin nettotulos verojen jälkeen jäikin odotettua heikommaksi eli 40 000 euroon.

Tykkyläinen korostaa, että liiketoimintakaupan kynnyksellä pelätty omavaraisuusasteen romahdus ei toteutunut, vaan omavaraisuusaste heikkeni vain lievästi 26,9 prosentista 25,2 prosenttiin. Lähivuosina NEVE varautuu 13 - 15 miljoonan euron investointeihin vuosittain.

Lue seuraavaksi