1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikko, 20: "Koko ajan pitää olla tekemistä, silloin pysyy raiteilla"

Mikko Könkkölällä on ADHD ja häneltä jäi lukio kesken toisen vuoden jälkeen. Nuori mies ei ole siitä lannistunut, vaan hän opiskelee ensihoitajaksi, harrastaa runsaasti ja katsoo valoisin mielin tulevaisuuteen. "Olisi voinut käydä huonostikin", hän sanoo.

Kotimaan uutiset
Mikko Könkkölä maalaamansa graffitin edessä.

Graffitien maalaus, räp-musiikin teko, rumpujen soitto, vapaaottelu, koiran kanssa touhuaminen. Mikko Könkkölän, 20, harrastusluettelosta jo näkee, ettei tämä nuori mies ole ainakaan mikään syrjäytynyt reppana.

Vaikka koulumenestys ei häikäissyt.

Kun rakentaa hyvän kivijalan elämälle, haaveet toteutuvat.

Mikko Könkkölä

Nuoren miehen koulunkäyntiä yritettiin tukea lukiossakin. ADHD:n vuoksi opinto-ohjaaja esimerkiksi antoi hänelle luvan piirtää tunneilla, koska hän ei muuten malttanut keskittyä.

Siitä huolimatta lukio jäi kesken. Mutta Könkkölän kohdalla se ei tarkoittanut yhteiskunnan rattaista putoamista: nyt hän opiskelee ensihoitajaksi.

– Olisi voinut käydä huonostikin. En pelkää syrjäytymistä, mutta sitä en halua. Kun on aina jotain mitä tehdä, se pitää mielen virkeänä ja elämän raiteilla, hän sanoo.

Könkkölän resepti elämässä pärjäämiseen on asenteessa: särmä löytää töitä. Hän itse unelmoi aivan tavallisesta elämästä.

– Kun rakentaa hyvän kivijalan elämälle, haaveet toteutuvat.

Mikko Könkkölää haastatteli Pauliina Tolvanen.

Mikko Könkkölä
Jarkko Riikonen / Yle
Lue seuraavaksi