1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahdeksan vuotoa ja paljastusta, jotka puhuttivat maailmaa

Panaman paperit ovat hallinneet viime viikkoina otsikoita, mutta on sitä osattu ennenkin. Paljastusten tekijöitä on ollut moneen lähtöön, ja usein jonkun sankari on toisen mielestä roisto. Yle kokosi kattauksen maailmanpolitiikan paljastuksia, jotka ovat puhuttaneet ja joskus jopa muuttaneet maailmaa.

Panaman paperit
8 tietovuotoa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_one

1848: John Nugent ja Meksikon sota

Yksi varhaisista tietovuotoskuupin tekijöistä oli New York Herald -lehden toimittaja John Nugent vuonna 1848. Vuotoja oli toki ennen Nugentiakin, sillä painotekniikan ja lehdistön kehittyminen takasi vuotajan viestille entistä laajemman yleisön.

Irlantilaissyntyinen Nugent sai käsiinsä yksityiskohtia julkistamattomasta sopimuksesta, jolla piti päättää Yhdysvaltain ja Meksikon käymä sota. Yhdysvaltain senaatista oli vuotanut ulos tietoja aiemminkin, joten presidentti James Polk syytti senaattoreita. Nugent kieltäytyi paljastamasta lähteitään.

Kuulustelijat sulkivat Nugentin kuukaudeksi valiokuntasaliin, missä hän jatkoi juttujensa kirjoittamista tuplapalkalla. Hänen lehtensä New York Herald protestoi pidätystä julkaisemalla nimilistan senaattoreista, jotka olivat osoittautuneet "kaikkein yhteistyökykyisimmiksi".

Nugentista tuli myöhemmin San Francisco Heraldin päätoimittaja. Tietovuodosta taas on epäilty ulkoministeri James Buchanania, josta tuli Yhdysvaltain presidentti. Hän nimitti Nugentin erityisedustajakseen nykyisen Brittiläisen Kolumbian alueelle Kanadaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_two

1971: Pentagonin paperit ja Vietnamin sota

Yhdysvaltain johto huijaa kansaa Vietnamin sodasta, paljastivat niin sanotut Pentagonin paperit vuonna 1971.

Rand Corporation -tutkimuslaitoksessa työskennellyt puolustusanalyytikko Daniel Ellsberg antoi Yhdysvaltain puolustusministeriön salaisia asiakirjoja muun muassa New York Timesille ja Washington Postille. Ellsberg salakuljetti dokumentteja toimistosta, kopioi niitä öisin ja palautti seuraavana aamuna.

Asiakirjoista selvisi, että yleisölle oli valehdeltu usean eri presidentinhallinnon aikana siitä, kuinka syvälle Yhdysvallat oli todellisuudessa sotkeutunut sotaan.

Presidentti Richard Nixonin hallinto yritti estää tietojen julkaisemisen. Ellsbergiä uhkasi 115 vuoden vankeustuomio, mutta syytteistä luovuttiin oikeusprosessin sotkujen takia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_three

1972: Watergate ja "Syväkurkku"

Lukuisille myöhemmille skandaaleille gate-päätteen lainannut Watergate poiki Pulitzer-palkintoja, Oscareita ja presidentin eron.

"Syväkurkkuna" tunnettu vuotaja auttoi Washington Postin toimittajat Bob Woodwardin ja Carl Bernsteinin jäljille demokraattipuolueen toimistoon Watergate-rakennukseen vuonna 1972 tehdyn murron tutkinnassa. Skandaali paljasti republikaanipresidentti Richard Nixonin hyväksi toimineen poliittisen vakoiluverkoston ja johti lopulta Nixonin eroon vuonna 1974.

Vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin julkisuuteen kerrottiin, että "Syväkurkku" oli liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja W. Mark Felt.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_five

1986: Mordechai Vanunu ja Israelin ydinohjelma

Israelilainen ydinteknikko Mordechai Vanunu joutui myrskyn silmään vuonna 1986 puhuttuaan brittilehti The Sunday Timesille. Vanunu kertoi lehdelle Israelin salaisesta ydinaseohjelmasta ja Negevin autiomaassa sijaitsevasta Dimonan tutkimuslaitoksesta.

Israelin tiedustelupalvelu Mossad houkutteli Vanunun Italiaan käyttäen Cindyksi kutsuttua naista, joka esitti Vanunuun ihastunutta amerikkalaista turistia. Roomassa Vanunu napattiin ja kuljetettiin Israeliin, jossa hänet tuomittiin vankeuteen maanpetoksesta ja vakoilusta.

Vanunu pääsi vapaalle jalalle 18 vankeusvuoden jälkeen vuonna 2004. Sen jälkeen hän on kuitenkin ollut useaan otteeseen telkien takana määräysten uhmaamisesta. Vanunua on kielletty pitämästä yhteyttä ulkomaalaisiin ja matkustamasta pois Israelista.

Israel ei ole koskaan myöntänyt virallisesti ydinaseohjelmaansa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_seven

2006–: WikiLeaks ja Yhdysvaltain diplomaattisähkeet

Vuotosivusto WikiLeaks aloitti vuonna 2006, mutta kaikkien massavuotojen äiti nähtiin vuonna 2010. Tuolloin WikiLeaks jakoi useiden mediayhtiöiden julkaistavaksi satojatuhansia Yhdysvaltain diplomaattisähkeitä ja asiakirjoja Irakin ja Afganistanin sodista.

Vuodot paljastivat yksityiskohtia muun muassa Yhdysvaltain siviiliuhrien määrästä. Diplomaattisähkeiden nostaman raivon taas katsotaan johtaneen osaltaan arabikevään levottomuuksiin.

Vuodoista tuomittiin 35 vuodeksi vankeuteen Irakissa tiedusteluanalyytikkona toiminut Bradley, sittemmin Chelsea, Manning, joka kopioi dokumentteja sotilastukikohdassa cd-levyille. Motiivikseen hän kertoi keskustelun herättämisen armeijan toiminnasta ja diplomatiasta.

WikiLeaksin perustaja Julian Assange puolestaan on asunut jo vuosia Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä paossa pelkäämäänsä luovutusta Yhdysvaltoihin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_four

2009: Ilmastotutkijoiden sähköpostikaappaus

Syksyllä 2009 hakkerit tunkeutuivat Britanniassa sijaitsevan East Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikön käyttämille palvelimille. Tuhansia tutkijoiden sähköpostiviestejä ja asiakirjoja julkaistiin niin sanottujen ilmastoskeptikoiden nettisivuilla.

Viestit näyttivät kyseenalaistavan ilmastonmuutosta koskevia tutkimustuloksia juuri Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla. Tutkijoiden mukaan viestit oli irrotettu asiayhteydestään ja siten luotu vaikutelma, että tutkijat piilottelisivat tietoja, jotka eivät tukisi ajatusta ihmisen aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä.

Tietomurron tekijät eivät selvinneet poliisin tutkinnassa. Netissä tekijöiksi tai tilaajiksi on arvailtu muun muassa maita tai yhtiöitä, joiden intresseissä olisi ollut vastustaa rajoituksia kasvihuonekaasupäästöille.

Tapaus muistetaan nimellä Climategate eli ilmastogate, Watergate-kohun mukaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_six

2012: VatiLeaks – Vatikaanin vuodot

Vatikaanista on 2010-luvulla vuotanut salaisia asiakirjoja useammin kuin kerran. Paavi Benedictus XVI:n hovimestari toi vuonna 2012 julkisuuteen paavin kirjeitä, jotka toivat päivänvaloon kirkon valtataistelun ja korruption.

On arvioitu, että paljastukset saattoivat vaikuttaa osaltaan paavin päätökseen jättää tehtävänsä.

Viime vuonna tehtiin lisää paljastuksia. Ensimmäisen VatiLeaks-skandaalin isälle, toimittaja Gianluigi Nuzzille ja toimittaja Emiliano Fittipaldille vuodetut asiakirjat kuvasivat, miten köyhille kerättyjä varoja oli päätynyt kirkon hallintokuluihin ja miten Vatikaanin työntekijät olivat kuluttaneet kirkon rahoja yksityislentoihin ja mittatilauspukuihin.

Paljastuksista käydään parhaillaan oikeutta, sillä asiakirjojen vuotaminen kriminalisoitiin ensimmäisen skandaalin jälkimainingeissa. Syytettyjen penkillä ovat toimittajat sekä kolme jäsentä paavi Franciscuksen nimittämästä talousuudistuskomiteasta. Heitä uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeustuomio.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

gif_eight

2013: NSA ja maailmanlaajuinen joukkovalvonta

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA voi vakoilla viestejäsi terrorisminvastaisen taistelun nimissä, paljasti NSA:n sopimustyöntekijä Edward Snowden toimittajille hongkongilaisessa hotellissa kesällä 2013.

Snowden antoi brittilehti Guardianille ja muille medioille tietoja NSA:n Prism-verkkovakoiluohjelmasta, puhelinkuuntelusta ja eri maiden suurlähetystöjen salakuuntelusta. Lisäksi Britannian ja Saksan tiedustelujen kerrottiin tehneen yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Paljastukset aiheuttivat diplomaattista kuohuntaa. Presidentti Barack Obaman kerrotaan rauhoitelleen raivostunutta Saksan liittokansleria Angela Merkeliä, kun Der Spiegel -lehti oli kertonut NSA:n kuunnelleen tämän matkapuhelinta.

Edward Snowden asuu nykyään Venäjällä, josta hän on saanut turvapaikan.

Lue seuraavaksi