1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Tuulonen sai jo toisen lentokoneen – tulossa vielä kaksi hävittäjää

Kauppakeskus Tuulonen Hämeenlinnassa on saanut  toisen lentokoneen. Ilmavoimien koulukoneena vuosina 1940-1960 ollut Focke-Wulf Stieglitz ripustetaan kattoon kauppakeskuksen sisätilaan. Yleisö näkee koneen lähiviikkojen aikana.

tekniikka
vanha lentokone kauppakeskus Tuulosen pihalla
Kimmo Salomaa

Vuonna 2009 entisöity kone on ollut aiemmin esillä kauppakeskus Tuurissa. Sieltä kone siirrettiin pois suuren remontin tieltä.

Kauppakeskus Tuulonen on tehnyt koneesta pitkäaikaisen sopimuksen koneen omistavan Suomen Ilmailumuseoyhdistyksen kanssa.

Historiallinen DC-2-kone Hanssin-Jukka on ollut esillä Tuulosessa viime kesästä saakka. Sitä kävi katsomassa jo viime vuoden puolella 90 000 ihmistä. Koulukoneena kaksi vuosikymmentä käytetty Focke-Wulf Stieglitz edustaa samaa aikakautta kuin Hanssin-Jukka.

– Vaikka tarkoituksemme ei ollut perustaa tänne ilmailumuseota, niin näyttää kuitenkin käyvän, naurahtaa Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa.

Mig-21 ja Draken tulevat kesällä

Hanssin-Jukkaa varten kauppakeskus rakensi oman hangaarin. Koneen ympärille perinneyhdistys on rakentamassa myös laajaa oheisnäyttelyä.

Myöhemmin Tuulosen konekokoelmaa täydentävät sekä Mig-21 että Draken, jotka olisivat muuten menneet romutukseen. Nyt koneet tulevat esille kauppakeskuksen ulkopuolelle sen jälkeen, kun ne on saatu maalattua. Koneita varten rakennetaan myös jalustat.

Lue seuraavaksi