1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidentinvaalien yhteydessä päässee äänestämään myös maakuntavaltuutetusta

Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään näillä näkymin tammikuussa 2018.

Eduskuntapuolueet ehdottavat hallitukselle, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiin tammikuussa 2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Kuva: Yle

Eduskuntapuolueet ehdottavat hallitukselle, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiin tammikuussa 2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit sopivat kannasta kokouksessaan tänään.

Päätös ei ollut yksimielinen. Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kannattivat maakuntavaalien järjestämistä huhtikuussa 2018.

Eduskuntapuolueet esittävät lisäksi, että ensi ja sitä seuraavana vuonna valtion budjettiin otettaisiin 4,5 miljoonan euron ylimääräinen määräraha puolueille maakuntavaalien järjestämistä varten. Ylimääräisen tuella on tarkoitus saada aktivoitua äänestäjiä uusiin vaaleihin.

Maakuntavaalien järjestäminen omina vaaleina maksaisi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan noin viisitoista miljoonaa euroa.

Osana sote-uudistusta Suomeen luodaan 18 maakuntavaltuustoa, joiden koot vaihtelevat maakunnan asukasluvun mukaan. Pienin valtuusto on tulossa Keski-Pohjanmaalle ja suurin Uudellemaalle. Keski-Pohjanmaan maakunnassa asuu vajaa 70 000 asukasta, kun Uudellamaalla asukkaita on yli 1,6 miljoonaa.

Maakuntavaltuustojen tehtäväksi tulee maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta päättäminen.