Mummojen muotinäytöksen glamouria: satavuotias verhokangas ja vanhat videonauhat saivat uuden elämän

Pappilanpuiston palvelukeskuksen ikäihmiset loihtivat kierrätysmateriaaleista uusia vaatteita ja asusteita, joita he esittelevät mummojen muotinäytöksissä. Vanhassa potentiaalin näkevät kädentaitajat kummastelevat nykyajan kulutuskulttuuria, joka kannustaa uuden ostamiseen.

ilmiöt
Marjatta Saarnio kierrätysmateriaalista valmistamassaan mekossa
Heidi Möttönen / Yle

Pappilanpuiston palvelukeskuksen kädentaitajat valmistavat uniikkeja tuotteita kierrätysmateriaaleista, jotka päätyisivät muuten roskakoriin. Iäkkäistä naisista koostuva käsityöpaja hyödyntää esimerkiksi vanhoja pöytäliinoja, lakanoita ja videonauhoja. Osa materiaaleista on vuosikymmenten takaa.

Myös kimaltavaan haaremiasuun sonnustautuneen Sirkka Hakalan puvulla on pitkä historia.

– Tämä on tehty vanhasta ikkunaverhosta, jonka nuorena omistin. Kun olen tällainen nuuka pohjalainen, päätin tehdä siitä jotain.

Suuret ikäluokat ovat tottuneet tuunaamaan pienestä pitäen.

– Oppikouluflikkana kuljin polkupyörällä viittä kilometriä yhteiskouluun. Minulla oli kapea hame, joka aina ratkesi. Jouduin ompelemaan sitä itse, Hakala muistelee.

Sittemmin kunnostamisesta tuli tapa. Nyt Hakala ja muut käsityöpajan mummot kiertävät esittelemässä itse tekemiään vaatteita vanhainkodeissa ja palvelukeskuksissa. Viimeksi kädentaitajien tuotoksia nähtiin mummojen muotinäytöksessä Pispan palvelukeskuksessa.

Sirkka Hakala kultaisessa verhoista valmistetussa haaremipuvussaan
Kimaltava kangas koristi aiemmin Sirkka Hakalan ikkunaa.Heidi Möttönen / Yle

Parsiminen ja paikkaaminen perustaidoiksi

Tätä nykyä myös marttana vaikuttava Hakala kantaa huolta nykyajan kulutuskulttuurista. Moni luopuu vaatteesta, josta saisi korjaamalla käyttökelpoisen.

– Joskus järkytyn, miten hyviä vaatteita ihmiset heittävät roskiin. Nykyajan nuoria voitaisiin opettaa kunnostamaan vaatteita vaikka koulussa.

Manta Tuomainen itse tekemässään violetissa mekossa
Manta Tuomainen haaveili pitkään violetista, pitkästä mekosta.Heidi Möttönen / Yle

Samoilla linjoilla on itselleen violetin leningin ommellut Manta Tuomainen. Hän suosii itse tehtyä, koska laatua on vaikea löytää valmiina.

– Mitä nyt olen kaupassa käynyt vaatteita katsomassa, niin nehän ovat hirveän huonokuntoisia jo ostettaessa. Enää ei löydy sellaista glamouria tai edes hyväkuntoisia vaatteita aikuisille ihmisille.

Tuomainen peräänkuuluttaa peruskorjaustaitoja, joista myös valmisvaatteita käyttävät hyötyisivät.

– Jos on sauma auki, sen saa käsinkin ommeltua. Ei tarvitse heittää vanhaa pois ja ostaa uutta.

Raija Väinä itse tekemässään liivissä
Raija Väinän liivi sopii vaikka t-paidan päälle.Heidi Möttönen / Yle
Liisa Puhka itse tekemässään mekossa
Liisa Puhka loihti itselleen leningin äitinsä vanhasta puvusta.Heidi Möttönen / Yle