Hyppää sisältöön

Kirjoihin livahtaa silloin tällöin virheitä: "Ne keräävät yllättävän paljon huomiota"

Vaikka useampi silmäpari tarkastaa kirjat ennen niiden julkaisua, livahtaa sekaan silloin tällöin virheitä. Lukijat ovat silloin tarkkana. Kirjoitusvirheitä ja historian vääristelyä ei hyväksytä kotisohvilla.

Kuva: Soila Ojanen / Yle

Paavo Nurmi katsoo Karo Hämäläisen Yksin-kirjassa Helsingin olympialaisia kotitelevisiostaan. Käytännössä se ei ole mahdollista, sillä televisiolähetyksen alkoivat Suomessa vasta muutaman vuoden kuluttua kisoista.

Kustannusosakeyhtiö Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Hannu Harjun mukaan kaikki kirjoihin päätyvät virheet ovat harmillisia.

– Jopa yksittäiset lyöntivirheet keräävät yllättävän paljon huomiota. Ne ärsyttävät lukijoita ja niin myös minua. Harmillista on, että ne saavat merkitystään suuremman painoarvon ja kirjassa kiinnitetään huomiota vääriin asioihin.

Virheet läpäisevät kolme lukijaa

Yksin-kirjan tyyppiset asiavirheet ovat Hannu Harjun mukaan harvinaisia. Ne perataan yleensä pois jo varhaisessa vaiheessa.

– Jokaisella käsikirjoituksella on keskimäärin kolme tarkastuslukijaa. Pienimmätkin epäselvyydet tarkastetaan. Emme kuitenkaan elä täydellisessä maailmassa ja joukkoon voi jäädä virheitä. Se on ikävää, sillä virheettömyys on osa kustantajan ammattitaitoa.

Erityistä huomiota pitää kiinnittää historiaan.

– Yksityiskohdat ovat historiassa tarkkoja. Sen lajityypin harrastajat kyllä tietävät valmistettiinko jotain asetta vuonna 1941 vai vasta 1943.