Pitkä riita yli 100-vuotiaan kuistin matkimisesta ratkesi – KHO: Naapuri ei saa rakentaa samanlaista

Kotkassa sijaitseva 1800-luvun lopulla rakennettu Vasiljeffin talo on ollut muutaman vuoden kovan kiistelyn kohteena. Asukas halusi rakentaa talon yhteyteen kopion talon toisessa päässä sijaitsevasta kuistista. Naapuririita eteni lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

Kotimaa
Vasiljeffin talo Kotkansaarella
Vasiljeffin talo Kotkansaarella.Niklas Joki / Yle

Kotkassa sijaitsevaan ns. Vasiljeffin taloon ei saa rakentaa uutta kuistia. Korkein hallinto-oikeus on pitänyt voimassa hallinto-oikeuden ratkaisun, jonka mukaan asemakaavan vastaisen kuistin rakentaminen olisi vaatinut poikkeamisluvan ELY-keskukselta.

Talon toinen asukas olisi halunnut rakentaa talon toiseen päätyyn kopion jo olemassa olevasta kuistista, mutta samassa talossa asuva pariskunta vastusti hanketta. Vastustajien joukossa oli ELY-keskuksen lisäksi myös Kotkan ympäristöseura. Kotkan kaupunki oli myöntänyt kuistille rakennusluvan vuonna 2013. Kyse olisi ollut 7,5 neliömetrin suuruisesta kylmäkuistista.

Kotkansaarella sijaitseva puutalo on rakennettu vuonna 1886, ja vuonna 1894 talon yhteyteen rakennettiin kuisti. Kyse on suojelukohteesta, eikä rakennusta saa purkaa eikä siinä saa suorittaa muutos- tai lisärakennustöitä, jotka voisivat turmella julkisivujen tai vesikaton rakennustaiteellista tai historiallista arvoa tai tyyliä.

Oikeus katsoi, että kuistin rakentaminen muuttaisi merkittävästi rakennuksen päätyjulkisivua.