Tunnettu eläintenkouluttaja pitää haaskoja osasyynä susiongelmaan – "Eläimet yhdistävät ravinnon ihmisen hajuun"

Eläintenkouluttajat varoittavat tartuttamasta ihmisen hajua haaskoihin. Tunnetun eläinnäyttelijöiden kouluttajan Tuire Kaimion mukaan silloin käy kuin Pavlovin kokeessa eli esimerkiksi susi ehdollistuu pitämään ihmisen hajua merkkinä ravinnosta.

Kotimaa
Sianruho hangella.
Taisto Hiltunen

Haaskat ovat iso ongelma, sillä sudet ehdollistuvat niillä käydessään ihmisen hajuun, sanoo tunnettu eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimio. Kaimio on kouluttanut tuhansia eläimiä, muun muassa Unna ja Nuuk -elokuvan koirasudet.

Suomen riistakeskuksella on käynnissä hanke, jolla susien toistuvia käyntejä pihoilla pyritään vähentämään. Pihakäynnit ovat lisääntyneet selvästi esimerkiksi Pohjois-Savossa. Kaimion mukaan haaskoilla on ilmiössä iso rooli.

– Haaskoihin tarttuu ihmisen hajua. Eläimet oppivat yhdistämään ravinnon ihmisen hajuun, ja niin kuin Pavlovin klassisessa kokeessa, susi ehdollistuu pitämään ihmisen hajua merkkinä ravinnosta, Kaimio selittää.

Kaimion mukaan hajuntunnistuskokeiden perusteella koirat tunnistavat ihmisen hajun herkästi. Ihmisen hajun tarttumiseen riittää esimerkiksi se, että haaskaa kuljetetaan autossa.

Hän ei myöskään käyttäisi haaskoina kotieläimiä, sillä niidenkin hajulle ehdollistuminen voi tuoda susia pihapiiriin.

Hajun hävittäminen ei ole helppoa

Ongelma on tuttu yli 40-vuotisen uran poliisina tehneelle Ilkka Hormilalle. Poliisikoiralaitoksella työskennellyt Hormila on kouluttanut hajutunnistusta koirille vuosikymmenten ajan.

– Törmäsin tähän aikoinaan Pohjois-Karjalassa. Karhut kesyyntyivät, kun niille vietiin haaskoja ja ne ehdollistivat ruuan ihmisen hajuun.

Hormila harmittelee, etteivät haaskojen pitäjät tule useinkaan ajatelleeksi hajun merkitystä ja käsittelevät haaskoja tavallisissa vaatteissaan. Haju tarttuu, kun ihmisestä irtoaa kuollutta solukkoa haaskojen päälle. Ihmisen haju voi jäädä haaskaan päällimmäiseksi ja olla ensimmäinen asia, jonka eläin haaskasta haistaa.

– Hajun hävittäminen ei ole helppoa, mutta esimerkiksi jonkinlaista suojapukua pitäisi käyttää. Kuollutta tuotantoeläintä ei pitäisi tuoreeltaan viedä haaskaksi, vaan hapattaisin sitä muutaman vuorokauden eli antaisin sen pilaantua luonnossa esimerkiksi verkon suojassa syrjäisessä paikassa niin siitä katoaisi valtaosa ihmisen hajusta, Hormila neuvoo.