1. yle.fi
  2. Uutiset

Moottoripajalla saa apua niin auton korjaamiseen kuin Kelan kanssa asiointiin – video

Tampereella nuorison syrjäytymisen ehkäisytyö on suomennettu autojen korjaamisena. Pienteollisuusalueen hallilla korjataan yhteistä autoa kisoihin, mutta samalla hoituu moni muukin arjen asia.

Kotimaan uutiset
Nuori mies korjaa autoa
Tampereen seurakuntien Moottoripajassa Vehmaisissa korjataan yhteistä Sierraa sekä omia autoja. Patricio Rodriguez on ollut mukana toiminnassa pari vuotta.

Konehallissa pienteollisuusalueella tuoksuu bensa ja painettunut kahvi. Kun painepesurin jylinä ja suhina taukoaa, jostain kuuluu kirosana. Aurinko häikäisee parikymppisen miehen silmiä, kun hän yrittää etsiä lattialle pudonnutta prikkaa.

Patricio Rodrigues huudahtaa iloisesti, kunnes tajuaa että löytyikin väärä prikka. Hän ei kuitenkaan hermostu, sillä pajalla harvoin kaikki sujuu täydellisesti.

– Kyllä siinä kärsivällisyys kasvaa, kun näitten romujen kanssa rupee painimaan.

Rodriguez on käynyt Tampereen seurakuntien Moottoripajalla (siirryt toiseen palveluun)muutaman vuoden. Välillä on ollut taukoa. Hänen lisäkseen pajalla käy muita parikymppisiä sekä nuorempia miehiä ja naisia.

Apua arkeen ohimennen

Kun korjataan autoja, on tavoitteena tietysti saada auto kuntoon. Näin myös Moottoripajalla, jossa korjataan yhteistä Sierraa kisoja varten, mutta myös omat autot ovat usein konepelti auki.

Autojen lisäksi tosin pajalla saa apua moni muukin asia. Taustalla vaikuttavat ohjaajat ja diakoni auttavat arjessa, kuten töiden hakemisessa tai viranomaisviidakossa asioinnissa. Mutterin tiukkaamisen ohessa saattaa rahattomalle sujahtaa ruokakassi takakonttiin tai uutta asuntoa etsitään yhdessä.

Moottoripaja toimii Vehmaisissa tiistaisin ja torstaisin, mutta toimintaa on tarkoitus myös laajentaa. Parhaillaan etsitään sopivia tiloja Tesomalta ja mopopajakin on suunnitteilla.

– Mun ja mun naisystävän idea oli, että saisi houkuteltua laitosnuoria tähän toimintaan, kun eihän niillä siellä laitoksessa mitään tekemistä ole. Sieltä nuoret käymään ja opettelemaan ja harrastamaan, sanoo Rodriguez.

Katso pääkuvasta aukeavalta videolta millaista Moottoripajassa on.

Lue seuraavaksi