yle.fi-etusivu

Suomen parhaan työpaikan pomo Taloustalkoot-illalle: Työajan pidentämisellä ei ole merkitystä

Ohjelmistotalo Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen pitää kolmen työpäivän vuotuista lisäystä matemaattisena. Huonoinakin aikoina on hänen mukaansa katsottava tulevaisuuteen ja panostettava toiminnan kehittämiseen.

Kotimaa
Ohjelmistotalo Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen
Jussi Mansikka / Yle

Toimitusjohtaja Mikko Kuitunen tietää hyvin, että Suomella menee huonosti. Juuri siksi hän pitää etäisyyttä tällä hetkellä vellovaan mustaan uutisointiin.

– Minä yritän keskittyä oman liiketoiminnan eteenpäin viemiseen. Se tuntuu olevan mielenterveydelle parempi ratkaisu kuin ikävien uutisten läpikäyminen uudestaan ja uudestaan.

Hallituksen antamaa kuvaa taloustilanteesta Kuitunen ei epäile.

Säästöillä on hyvin harvoin saavutettu mitään merkittäviä voittoja yrityksen tulevaisuuden näkökulmasta.

Mikko Kuitunen

– Uskon ja toivon, että se on juuri niin huono, kuin annetaan ymmärtää. Tilanne on varmasti nyt se, että pitää tehdä kautta linjan isoja ja todennäköisesti vaikeita päätöksiä.

Tähän mennessä hallitus on esitellyt pitkää listaa, jossa säästöt ja leikkaukset kohdistuvat pääosin palkkatöitä tekevien tuloihin ja etuisuuksiin. Mikko Kuitunen kertoo pohtineensa asiaa paljonkin.

– Kannattaako säästää vai pyrkiä siihen, että tulee enemmän, Kuitunen kysyy.

– Säästöillä on hyvin harvoin saavutettu mitään merkittäviä voittoja yrityksen tulevaisuuden näkökulmasta. Yritykset, jotka ovat investoineet ja kehittäneet toimintaansa, ovat kuitenkin pärjänneet paremmin.

Katse tulevaisuuteen

Tamperelainen ohjelmistotalo Vincit valittiin helmikuussa jo kolmatta kertaa Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place of Work Finlandin tutkimuksessa. Kuitunen sanoo keskittyvänsä yrityksen kehittämiseen silloinkin, kun tilanne on huono. Nykyhetken surkuttelulla ei hänen mukaansa päästä eteenpäin.

– Ei pitäisi ajatella sitä, millä kustannuksia leikataan, vaan sitä millä tulevaisuudessa saadaan tuottoja. Kaikki liikenevät panostukset on tehtävä sinne.

Vincit pitää kiinni omista tavoitteistaan myös huonoina aikoina.

– Pyrkimyksenä on, että huomenna asiakkaat ja työntekijät ovat tyytyväisempiä kuin tänään. Uskon, että oli tilanne mikä tahansa, niin sieltä pystytään nousemaan.

Ei pitäisi ajatella sitä, millä kustannuksia leikataan, vaan sitä millä tulevaisuudessa saadaan tuottoja.

Mikko Kuitunen

Hallituksen säästölistaa, jossa muun muassa nostetaan bensan hintaa, lisätään työaikaa ja leikataan sairausajan etuuksia, Mikko Kuitunen pitää matemaattisesti ja määrällisesti helppona ratkaisuna.

– Jos ajatellaan vaikka niitä kolmea lisätyöpäivää vuoteen, mikä tekee kuusi minuuttia per päivä. Se ei merkitse mitään työntekijälle eikä työnantajalle, Kuitunen kuittaa.

– Pitäisi puhua paljon enemmän laadullisista tavoitteita. Eli miten voisin tänään tehdä asioita paremmin kuin eilen. Ja yritysten pitäisi antaa mahdollisuus ennakkoluulottomalle kokeilulle, että asioita tehtäisiin jatkossa eri tavalla.

Mielekästä työtä

Hallitus pyrkii säästöillä ja leikkauksilla kohentamaan Suomen työllisyyttä. Työllisyysaste on tarkoitus nostaa yli 70 prosenttiin.

– Isossa kuvassa työllisyys on varmasti yksi merkittävimmistä tekijöistä. Tilanne olisi paljon helpompi, jos kaikille olisi sellaista työtä, mikä tuottaa arvoa.

Tässä vaiheessa Mikko Kuitunen kääntää katseensa kuluttajiin.

– Siinä vastuu on meillä kaikilla kuluttajina ja yksilöinä. Työpaikkoja saataisiin kuluttamalla enemmän kotimaisia tuotteita ja palveluita.

Ohjelmistotalo Vincitin logolla varustettuja kumiankkoja.
Vincit on valittu useampaan kertaan Suomen parhaiden työpaikkojen joukkoon.Jussi Mansikka / Yle

Yrityksen tehtäväksi jää tuottaa taloudellista voittoa, mikä tietysti rajoittaa työvoiman käyttöä. Kuitunen ei kuitenkaan jakaisi yritystä eri leireihin.

– Yrityksillä on tietenkin taloudellinen vastuu siitä, että tehdä voittoa. Se tietysti rajoittaa sitä, miten työvoimaa voidaan käyttää.

– En pidä ollenkaan asettelusta, että meillä on työntekijät ja työnantajat. Ehdottomasti kyseessä on symbioosi. Meillä on vain yritykset ja niiden pitää pystyä näkemään yhteinen tulevaisuus ja sama maali.

Tosin taloudellisen voiton tavoittelussakin täytyy ymmärtää kokonaisuuksia.

– On tilanteita, joissa pitää hyväksyä se, että voittotaso laskee. Silloin pitää panostaa tulevaisuuteen sen sijaan, että irtisanotaan ihmisiä, Mikko Kuitunen neuvoo.

– Mutta ihmisille pitää olla järkevää tekemistä ja ihmisten pitää olla motivoituneita viemään yritystä ja omaa ammattitaitoaan eteenpäin, jotta balanssi pysyy.

Vienti vetää Suomen ylös

Jotta koko Suomen talous kohenisi, yritysten viennin odotetaan kasvavan. Ohjelmistotalo Vincitin myynti ulkomaille on kasvanut jatkuvasti. Meneillään on myös yhtiön suurin kansainvälistymispyrkimys.

On tilanteita, joissa pitää hyväksyä se, että voittotaso laskee.

Mikko Kuitunen

– Vincit on perustanut ensimmäisen tytäryhtiönsä Kaliforniaan muutama kuukausi sitten. Varsinainen toiminta alkaa kesällä, kun työntekijöistämme 4-5 muuttaa paikan päälle.

Taustalla on työntekijöiden halu työskennellä ulkomailla, mutta tietysti myös yritystoiminnan on oltava kannattavaa.

– Meillä on siellä asiakkaita, joita pystymme palvelemaan paremmin sieltä käsin. Jo pelkästään kymmenen tunnin aikaero tuo suuria haasteita hoitaa asioita Suomesta käsin. Lisäksi Suomi on halvan työvoiman maa verrattuna Yhdysvaltoihin, Kuitunen paljastaa.

Toimiston tavoitteena on lisäksi löytää hyvä toimintatapa suomalaiselle it-yritykselle pärjätä ulkomailla.

– Kilpailu Kaliforniassa on kovaa, mutta kehitämme toimintaamme nyt siellä, sanoo Mikko Kuitunen.

A2 Taloustalkoot-ilta maanantaina 18.4. klo 21.30 Yle TV2:ssa. #a2ilta

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Holokausti

"Olet kuin kopio isästäsi" – 102-vuotias holokaustia paennut mies tapasi ensi kertaa veljenpoikansa

Zimbabwe

"Krokotiili" palasi kotiin maanpaosta – Syrjäytetty varapresidentti nousemassa Mugaben seuraajaksi

Metsätalous

UPM:n metsänhakkuut tyrmistyttivät rantanaapurit – hakkuista tutkintapyyntö poliisille

Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc oli oman aikansa megajulkkis ja oikeusmurhan uhri – nyt hänen dramaattiset kuulustelunsa on käännetty suomeksi