Venetsian biennaalissa Suomen paviljonkiin tulee puhuva muna

Ensi vuoden taidebiennaalissa Suomen edustajia ovat taiteilijat Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors. He tekevät Suomen paviljonkiin multimediainstallaation, jossa on puhuvan munan lisäksi videoita ja veistoksia.

kulttuuri
Aalto paviljonki.
Aalto paviljonki on Suomen pysyvä näyttelytila Venetsian biennaalissa.Ugo Carmeni

Venetsian taidebiennaalin Suomen paviljonkiin valittu Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin näyttelyehdotus on nimeltäänThe Aalto Natives. Näyttelyn kuratoi hollantilaisen De Hallen Haarlem -museon kuraattori Xander Karskens.

Erkka Nissinen.
Erkka Nissinen.Erkka Nissinen

Suomen paviljonkiin rakennetaan kokonaisvaltainen multimediainstallaatio, joka sisältää videota, veistoksia ja puhuvan munan. Tätä enemmän teoksesta ei vielä kerrota.

Nathaniel Mellors.
Nathaniel Mellors.Ricky Adam

Teoksen valinnasta päätti visuaalisen taiteen keskuksen Framen koolle kutsuma tuomaristo. Nissisen ja Mellorsin teoksessa heihin teki vaikutuksen muun muassa sen kekseliäisyys ja huumori.

Tuomariston uskoo, että näyttely tulee synnyttämään keskustelua ja mieleenpainuvan kokemuksen yleisölle.

Erkka Nissinen on urallaan tuottanut videoteoksia ja installaatioita, joissa hän on hyödyntänyt digitaalisia työkaluja kuten käsinukkeja ja yksinkertaista 3D-animaatiota. Brittiläinen Nathaniel Mellors on puolestaan käyttänyt taiteellisessa työssään eri välineitä kuten videoteoksia ja veistoksia. Aalto Natives on heidän ensimmäinen yhteinen näyttelyhankkeensa.

Taiteilijat ovat Venetsian biennaaliin valinnasta iloisia ja häkeltyneitä.

– Meillä oli valtavan hauskaa kehitellessämme ehdotusta, ja on hienoa päästä toteuttamaan siitä valmis teos, sanoo Nathaniel Mellors.

– Suomen paviljongin tekemisestä Venetsian biennaaliin tulee varmasti hieno kokemus, Erkka Nissinen jatkaa.

Venetsian biennaali järjestetään ensi vuonna 57. kerran. Maailman vanhimmassa nykytaiteen biennaalissa vieraili vuonna 2015 yli puoli miljoonaa kävijää.