Hyppää sisältöön

Huono kuulo voi aiheuttaa jopa riitoja parisuhteessa – silti kuulokojeen käyttöä emmitään

Kuulokojeet ovat pienentyneet, käyttö helpottunut ja niitä voi nykyään jopa koristella. Moni kuitenkin haluaa, että koje on mahdollisimman näkymätön. Olipa korvaan asetettava kuulokoje millainen tahansa, vaatii se yllättävän paljon huoltoa.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Tekniikka kehittyy valtavaa vauhtia, ja samaan tahtiin ovat kehittyneet myös kuulokojeet. Kuulokojeisiin on tullut käyttäjiä helpottavaa automatiikkaa, jossa yhdellä ohjelmalla pärjää erilaisissa tilanteissa aikaisempaa paremmin.

Kuulokojeet ovat huomaamattomia ja niitä on monenlaisia sekä erikokoisia. Pienimmillään kuulokoje voi olla vain 2 cm korkea ja painaa alle 10 grammaa. Silti kuulokojeiden käytön madaltamisessa ja niiden hyväksymisessä on edelleen työsarkaa ja tekemistä, sanoo audionomi Eira Elomaa Kainuun kuulopisteestä.

– Monesti sanotaan, että enhän minä voi käyttää kuulokojetta, vaikka en kuulekaan hyvin. Myös yhteiskunnassa sen hyväksymisessä on vielä tekemistä, sillä kuulokojeen käyttäjät ovat samalla tavalla pärjääviä ihmisiä kuin kuka tahansa muu. Kuulokojeet ovat nykyisin niin ihanan pieniä ja niitä saa eri värisävyissä. Ne ovat myös helppoja käyttää, huomauttaa Elomaa.

Kojeita on korvakäytävään sijoitettavia ja korvantauskojeita.

Eira Elomaa

Kuulo alenee salakavalasti ja huomaamatta. Heinäsirkkojen sirityksen ja kellon tikityksen katoaminen kertoo siitä, että korkeat taajuudet ovat kadonneet kuulosta. Kuulo kannattaa tarkistaa ainakin silloin, jos joutuu usein kysymään ”Mitä?”.

– Tarkistukseen kannattaa mennä myös silloin, jos kotona tulee erimielisyyksiä siitä mitä toinen sanoo, kun ei saa puheesta selvää. Kun toinen ei kuule, ymmärretään asiat helposti asiat väärin. Tai jos joutuu lisäämään television ääntä niin, että toinen häiriintyy kovasta äänestä, tai jos korvat tuntuvat yleisesti tukkoisilta, opastaa Elomaa.

Sama laite pienemmässä koossa

Laitteen pienentyessä kuulokojeen toimintatapa ei kuitenkaan ole muuttunut.

– Lyhyesti sanottuna kuulokojeen mikrofoni ottaa äänen ja koje välittää vahvistetun äänen korvakäytävään.  Kojeita on korvakäytävään sijoitettavia ja korvantauskojeita, Elomaa kertoo.

Kuulokojeiden lisäksi olemassa on monia kuuloapuvälineitä. Puhelimen ja television kuunteluun tarkoitettujen apuvälineiden lisäksi yksi tunnetuimmista on T-kirjaimella osoitettu induktiosilmukka, jollaisia on monissa julkisissa tiloissa sekä kirkoissa.

Korvaan asennettava kuulolaite on nykyisin melko huomaamaton. Kuva: YLE Keski-Pohjanmaa

– Kuulokojeessa on induktiokela, joka toimii yhdessä induktiosilmukan kanssa niin, että mikrofoniin puhuttu ääni siirtyy suoraan induktiosilmukasta kuulokojeeseen, ja muut häiriötekijät jäävät pois.

Kaikissa yleisissä tiloissa helposti asennettavaa induktiosilmukkaa ei ole. Syynä voi olla vaatimuksen puute.

– Kaikki eivät niistä tiedä, ja kuulokojeen käyttäjät eivät ole osanneet niitä vaatia. Ainakin Kajaanissa induktiosilmukoita on tällä hetkellä muun muassa osassa pankeissa ja teatterissa, sanoo Elomaa.

Paristonvaihto almanakkaan

Kaikilla, joilla on heikko kuulo, on mahdollisuus saada kuulokoje ilmaiseksi. Kajaanin seudun kuuloyhdistys pyrkiikin innostamaan säännölliseen kuulokojeen käyttöön. Myös yhdistyksessä toimiva Pirkko Kuorikoski tietää, että nykypäivän kuulolaitteet ovat melko huomaamattomia.

– Ihmisten yksilöllisyys näkyy laitteissa ja niitä voi jopa koristella, vaikka pääosa on sairaalan väreissä olevia peruskoneita. Moni nainen kasvattaa hiukset niin, että ne peittävät kuulolaitteen huomaamattomaksi. Toisaalta on joskus hyvä, että huomaamme kuulolaitteen olemassaolon, Kuorikoski huomauttaa.

Kuulokoje vaatii säännöllistä huoltoa. Kuva: YLE / Henri Kirkanen

Kuulokoje on tekninen laite ja sen käytössä on paljon opettelemista. Käyttäjän on hallittava sekä korvakappaleen että kuulolaitteen käsittely. Kajaanin seudun kuuloyhdistys huoltaa kuulolaitteita ja neuvoo niiden käytössä.

– Se on tarpeen varsinkin, kun toiminta kohdistuu entistä enemmän seniori-ikäisiin joiden on käytettävä suurennuslasia katsellessa pienen laitteen toimintanuppeja sekä merkkejä. Monilla sormien ja käsien koordinaatio voi olla heikentynyt.

Yhdistyksen tarjoamat lähipalvelut ovat ilmaisia, paitsi paristot ja erilaiset suodatinlaitteet, joista on maksettava normaali hinta.

Järjestämme matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa voi kysyä niin pieniä kuin hölmöjäkin kysymyksiä.

Pirkko Kuorikoski

Kuulokoje tarvitsee huoltoa melko usein. Korvakappale on puhdistettava päivittäin, korvan taakse tuleva väliletku on uusittava vähintään kerran kuukaudessa ja paristojen vaihtoväli vaihtelee viikosta useampaan viikkoon.

– Neuvomme laittamaan almanakkaan ylös pariston vaihdon, niin sen loppuminen ei tule yllätyksenä ja tuota ongelmia, sanoo Kuorikoski.

Hölmöjäkin saa kysyä

Kajaanin seudun kuuloyhdistyksellä on pitkät perinteet kuulovammaisten auttamisessa. Yhdistys perustettiin vuonna 1974. Silloin toiminta-alueena oli koko Kainuu.

– Yhdistyksen keskiössä on huonokuuloinen ihminen, oli hänellä kuulokoje tai ei. Tarkoituksenamme on koota näitä ihmisiä yhteen, kertoa kuulokojeista ja järjestää matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa voi kysyä niin pieniä kuin hölmöjäkin kysymyksiä, Kuorikoski kertoo.

Kuuloyhdistyksen toiminta on muuttunut vuosien aikana. Ennen järjestettiin paljon melun torjuntaan ja suojaukseen liittyviä tilaisuuksia. Nykyisin tätä toimintaa tekevät monet muut tahot.

– Esimerkiksi kuuloliitto jakaa festivaaleilla ilmaisia melutulppia jokaiselle tulijalle ja halutaan sillä tavalla puhua kuulon puolesta. Tämä on auttanut siinä, että perustietoa ei tarvitse enää jakaa niin paljon, sanoo Kuorikoski.

.
.