Panama valmis keskustelemaan OECD:n kanssa – "yhteisymmärrys ei synny pakottamalla"

Panaman presidentti sanoo olevansa valmis tekemään uudistuksia. Jos Ranska lisää Panaman mustalle listalle, seuraa siitä diplomaattisia toimenpiteitä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Poliisi ratsasi Mossack Fonsecan pääkonttorin
Uutisvideot: Poliisi ratsasi Mossack Fonsecan pääkonttorin

Panama on avoin keskustelulle talousjärjestö OECD:n kanssa, mutta yhteisymmärrys ei synny pakottamalla, Panaman presidentti Juan Carlos Varela sanoo.

OECD ja eri maiden veroviranomaiset kokoontuvat tänään keskiviikkona hätäkokoukseen Pariisiin keskustelemaan Panaman papereina tunnetusta suuresta tietovuodosta.

Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin kertoi viime viikolla, että maa aikoo laittaa Panaman yhteistyötä välttelevien veroalueiden mustalle listalle. Ranska on vaatinut, että myös OECD laittaisi Panaman mustalle listalle.

Presidentti Varelan mukaan Panama ryhtyy diplomaattisiin toimenpiteisiin, jos Ranska toteuttaa uhkauksensa ja laittaa Panaman mustalle listalle.

– Panaman hallitus pyytää kunnioittavasti ja tiukasti Ranskan hallitusta harkitsemaan väärää ja tarpeetonta päätöstä, medialle tiistaina puhunut Juan Carlos Varela sanoi.

Varela on tietovuodon jälkeen puolustanut maalleen tärkeää taloussektoria, mutta myös luvannut olevansa valmis uudistamaan sitä ja tekemään siitä läpinäkyvämmän.

Ratsia Mosseck Fonsecaan

Maailman suurimman tietovuodon keskiössä oleva lakitoimisto Mossack Fonseca ratsattiin aiemmin tiistaina. Panaman yleisen syyttäjän mukaan poliisi ratsasi yhtiön pääkonttorin selvittääkseen, onko se toiminut lain vastaisesti.

Panama onkin sanonut olevansa valmis auttamaan tietovuodon mahdollisesti synnyttämissä rikostutkinnoissa. Maa on myös korostanut, ettei yhdenkään panamalaisen yrityksen ole toistaiseksi todettu syyllistyneen rikokseen.