1. yle.fi
  2. Uutiset

Raviurheilun näivettyminen halutaan pysäyttää – Hippos ja Fintoto aikovat korottaa palkintoja

Ravitalleilla odotellaan voittopalkintoihin reilua korotusta. Palkinnot ovat viimeisten vuosien aikana pudonneet tasolle, joka ei houkuttele kisaamaan. Moni ammattivalmentaja on joutunut miettimään tallinsa sulkemista. Hippos ja Fintoto päättävät tällä viikolla palkintojen korotuksista.

urheilu
kaksi ravihevosta ravaa harjoituksissa vierekkäin
Mirva Ekman / Yle

Raviurheilu on kärsinyt viimeiset vuodet palkintorahojen puutteesta. Ravitallit ovat joutuneet tiukille ja moni talli on joutunut miettimään kilpailutoiminnan jatkamista.

– Viikkoravit ovat olleet huonoilla palkinnoilla. Palkinnot ovat niissä 600-700 euron luokkaa. Se raha pakkaa jäädä tuonne tielle. Kauas ei kannata lähteä, pohtii ylistarolainen ravivalmentaja Veli Nurminen.

Fintotosta kerrotaan, että palkintosummat olivat korkeimmillaan vuosina 2007- 2008. Silloin palkintoina jaettiin 22 miljoonaa euroa. Viime vuonna Toto-peleistä jaettavat palkinnot jäivät 16,9 miljoonaan euroon.

Raveille uutta potkua

Raviurheilun näivettyminen näkyy monella tavalla. Totoravipäivät ja -lähdöt ovat vähentyneet. Starttiin lähteneiden hevosten määrä on pienentynyt. Suomenhevosia lähdöistä on hävinnyt parisataa, lämminverisiä vajaat sata.

– Hevoset, jotka kilpailevat, ovat vähentyneet, mutta kyllä me hyviä kilpailuja näilläkin palkinnoilla ollaan kyetty järjestämään. Parempaan on kyllä pyrittävä, sanoo Seinäjoen Ravikeskuksen toiminnanjohtaja Pertti Immonen.

Hevosurheilu työllistää Pohjanmaallakin yli 800 ihmistä. Silti karsintaa on tapahtunut. Koko maassa kilpailleiden hevosten omistajia on nyt 1500 vähemmän kuin 2010. Myös kimppahevosen omistajia on aiempaa vähemmän.

– Kyllä se palkintotaso pitäisi saada nousemaan. Se tuo heti alalle uutta väriä ja yrittäjiä. Uusia asiakkaita talleille ja vireyttä kasvatustoimintaan, tuumailee ravivalmentaja Veli Nurminen.

Päätöksiä tällä viikolla

Fintoton ja Hippoksen hallitukset käsittelevät keskiviikkona ja torstaina rahapalkintojen korottamista, kertoo Fintoton toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi. Hänen mukaansa palkintoja on jo tälle vuodelle nostettu, mutta lisää tarvitaan.

– Tavoitteena on pitkän aikavälin suunnitelma. Tälle vuodelle tehtäneen vielä palkintojen korotus. Seuraavaksi pohditaan vuosien 2017 ja 2018 tasoa, kertoo Pertti Koskenniemi.

– Ennakkotietojen mukaan palkintoihin on tulossa korotus kesän jälkeen syksyllä ja ne näyttäisivät jo melko hyviltä, kertoo puolestaan Seinäjoen Ravikeskuksen toiminnanjohtaja Pertti Immonen.

Pohjaa palkintojen korotuksille luo peliyhtiöiden RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yhdistäminen. Sopimuksella raviurheilu on saamassa 4% kaikesta pelimyynnistä. Se toisi jatkossa useiden miljoonien eurojen lisän Fintoton tuottoihin nähden.

– Näitä tuloja tullaan ohjaamaan ravikilpailujen palkintoihin, mutta toinen yhtä tärkeä sijoituskohde on kotimainen kilpahevosten kasvatus. Se tarvitsee myös tuen, sanoo Fintoton toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi.

Lue seuraavaksi