1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vanhoja naisnäyttelijöitä ei päästetä ääneen – Laaja tutkimus paljastaa Hollywood-elokuvien syrjinnän

Laajan tutkimuksen mukaan amerikkalaisissa elokuvissa vallitsee näkyvä epätasa-arvo. Käsikirjoitusten perusteella tehty tutkimus osoittaa, että miehet saavat repliikkejä huomattavasti enemmän kuin naiset. Mitä vanhemmaksi naisnäyttelijät tulevat, sitä vähemmän he saavat vuorosanoja.

Kuva: Stephen Simpson / AOP

Viime aikoina Hollywoodissa on puhuttu paljon siitä, kuinka elokuvarooleissa syrjitään ikääntyviä naisia ja mustia näyttelijöitä. Keskustelussa koko amerikkalaista elokuva-alaa on syytetty valkoisten miesten hallitsemaksi.

Nämä ovat olleet väitteitä, mutta niiden perusteiksi on esitetty suhteellisen vähän dataa. Nyt laajassa elokuvatutkimuksessa on päästy osoittamaan väitteet todeksi.

Polygraph-nettijulkaisun artikkelissa Matt Daniels ja Hanah Anderson kävivät tutkimustaan varten läpi elokuvien käsikirjoituksia ja vertasivat, kuinka repliikit mies- ja naishahmojen välillä jakautuivat. Tutkimuksen otanta on laaja, sillä se käsittää 2 000 elokuvaa vuosilta 1929–2015.

Tulokset osoittavat selkeästi, että elokuvissa puheajan saavat miehet. Naiset saivat eniten repliikkejä vain hieman yli 20 prosentissa elokuvista.

Se ei liene suuri yllätys, että miehet puhuivat eniten action-elokuvissa. Mutta heille annettiin eniten repliikkejä myös komedioissa ja draama-elokuvissa.

Jopa naisille suunnatuissa romanttisissa komedioissa miehet puhuivat enemmän. Esimerkiksi naisten tähdittämissä elokuvissa Pretty Woman ja 10 Things I Hate About You miehet pääsevät naisia useammin ääneen. Molemmissa elokuvissa 52 prosenttia dialogista on miesten esittämää. Tämä johtuu siitä, että sivuosissa on niin paljon miehiä.

Ikä koituu naisten kohtaloksi

Hollywoodissa ja myös Suomessa on otettu esiin ikääntyvien naisnäyttelijöiden ongelma. Heille ei käsikirjoiteta tarpeeksi rooleja toisin kuin miehille tai parikymppisille naisille.

Näyttelijä Maggie Gyllenhaal, 38, on kertonut olleensa liian vanha rooliin, jossa hänen olisi pitänyt esittää 55-vuotiaan miehen rakastajatarta. Kuva: Justin Lane / EPA

Polygraphin tutkimus osoitti myös tämän epäkohdan todeksi, sillä siinä otettiin huomioon elokuvissa esiintyneiden näyttelijöiden iät. Miehet näyttävät saavan enemmän repliikkejä iän myötä. Eniten vuorosanoja saavat 40–65-vuotiaat miesnäyttelijät.

Naiset sen sijaan saavat eniten vuorosanoja pari-kolmekymppisinä. Yli nelikymppisillä näyttelijöillä puheen määrä tippuu puolella nuorempiin naisnäyttelijöihin verrattuna.

Tutkimuksen tekijät myöntävät, että pelkkään määrälliseen dataan pohjautuvat tutkimus ei kerro koko totuutta. Elokuvassa näyttelijä voi kuvissa hallita elokuvaa, vaikka ei puhuisikaan mitään.

Polygraphin tutkimukseen ja yksittäisten elokuvien vuorosanojen sukupuoliprosentteihin voi tutustua tarkemmin täällä. (siirryt toiseen palveluun)