1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköyhtiö varoittaa viljelijöitä: Linjoille lentävät harsot ovat vaarallisia

Sähköyhtiö pyytää viljelijöitä kiinnittämään kylvöjen päälle laitettavat harsot huolellisesti. Tuulen riepottelemat harsot aiheuttavat sähkökatkoja ja vaarallisia tilanteita.

Perunoita kasvatetaan harson alla. Kuva: Yle / Minna Rosvall

Laitilalainen Vakka-Suomen Voima esittää viljelijöille pyynnön. Energiayhtiö toivoo, että viljelysten peiteharsot kiinnitettäisiin huolellisesti raskailla painoilla. Tuulenpuuskat voivat lennättää kevyet painot pois, jolloin harso pääsee karkaamaan.

Viestintäpäällikkö Johanna Sainio kertoo, että karanneet harsot lentävät silloin tällöin sähkölinjojen päälle.

– Näin kävi esimerkiksi viime keväänä, jolloin oli hyvin tuulista. Jos harso pääsee karkuun, pitää muistaa, että sitä ei saa lähteä omin päin irrottamaan. Harso voi johtaa sähköä ja aiheuttaa sähköiskun.

Ilmoitus irtonaisista harsoista

Sähkölinjoille laskeutuvat harsot aiheuttavat jakelukeskeytyksiä erityisesti keväisin. Vakka-Suomen Voima toivoo aktiivisuutta myös ohikulkijoilta. Sähköjohdon lähettyvillä olevasta irtonaisesta harsosta kannattaa aina ilmoittaa maanomistajalle ja energiayhtiölle.

– Tässä pätee sama ohje kuin sähkölinjojen päällä roikkuvissa oksissakin. Meiltä tulee kyllä väkeä paikalle laittamaan linjan sähköttömäksi, jotta häiriötekijät saadaan poistettua turvallisesti.