1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi elää palvelulla, teollisuuden merkitys hiipuu

Suomen talous on yhä enemmän palveluiden varassa. Enää viidesosa tuotannon arvosta tulee teollisuudesta

talous
Grafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Tuoreet tilastot kertovat Suomen talouden rakenteen edelleen jatkuvasta rajusta muutoksesta. Tilastokeskuksen mukaan palvelualan liikevaihto kasvoi marras-tammikuun aikana neljä prosenttia, kun taas teollisuudella se supistui kaksi prosenttia.

Palveluista esimerkiksi erilaiset työllistämis- ja turvallisuuspalvelut kasvavat nyt vauhdilla, kun taas ohjelmistoalan yritysten koko kasvu näyttää lähes pysähtyneen kovan kasvupyräyksen jälkeen.

Teollisuuden pisin miinus tulee kemianteollisuudesta. Taustalla vaikuttaa ainakin se, että halpa öljy pienentää esimerkiksi öljynjalostaja Nesteen liikevaihtoa.

Pitkä kehitys kiihtyy

Mutta laajemmin katsottuna kyse on pitkään jatkuneesta muutoksesta, jossa Suomessa tehdyn tuotannon arvosta yhä suurempi osuus tulee palveluista. Nordean pääanalyytikko Pasi Sorjonen laskee, että teollisuuden osuus arvonlisäyksestä on enää 20 prosenttia. Palveluiden osuus on sen sijaan noussut jo yli 71 prosenttiin. Viime vuosina vauhti on kiihtynyt.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Aki Niskanen muistuttaa, että teollisuuden ja palveluiden erottaminen ei ole aina yksinkertaista.

– Teollisuus on muokannut itseään palveluiden suuntaan, kun isoihin koneisiin liittyy huolto- ja asennuspalveluja. Lisäksi yhä suurempi osa yrityksistä ulkoistaa palvelualoille ydintoimintaansa kuulumattomia toimintoja, kuten ohjelmistosuunnittelua, taloushallintoa tai insinööripalveluita.

Todellisuudessa palveluiden osuus on siis vielä suurempi kuin tilastosta voisi nopeasti päätellä.

Teollisuudesta osa palveluksi

Talouden siirtyminen yhä enemmän palveluiden varaan merkitsee talousennusteiden tekijöille entistäkin vaikeampia aikoja.

– Palveluiden ennustaminen on hankalaa, koska ne jakautuvat useisiin puroihin, Nordean talousennusteita tekevä Sorjonen sanoo.

Myös palveluiden ansaintalogiikka ja mahdollisuus kasvattaa tuottavuutta vaihtelee ratkaisevasti alasta riippuen.

– Joillakin palvelualoilla on huimaa potentiaalia kasvattaa tuottavuutta mm. digitalisaation ja monistamisen ansiosta, Sorjonen hehkuttaa.

Sen sijaan henkilökohtaisessa palvelussa, vaikkapa parturissa tuottavuuden kasvattaminen on vaikeampaa.

Palveluvaltaistuminen liittyy tavalliseen talouden kehityskulkuun ja sama suunta on nähty muuallakin teollisuusmaissa. Suuri muutos ei kuitenkaan romahduta talouden perusteita - monia palveluita voi esimerkiksi viedä siinä missä tuotteitakin.

Lue seuraavaksi