1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Automaation uskotaan tukevan tulevaisuudessa vankasti kilpailukykyä

Nokian Oulun tehtaan johtaja Erja Sankari: Oululla on hyvät edellytykset olla mukana kehityksen kärjessä.

talous
Nokian Oulun tukiasematehtaan tehtaanjohtaja Erja Sankari
Nokian Oulun tehdas on pärjännyt hyvin konsernin sisäisissä innovaatiokisoissa.Timo Sipola / Yle

Nokian Oulun tukiasematehtaalla uskotaan vahvasti automaatioon.

Tuotantoa on parin viime vuoden aikana automatisoitu voimakkaasti. Kesäkuussa käyttöön otetaan uudentyyppinen modulaarinen automaatiolinja jonka toimintaa voidaan muunnella tarpeen mukaan.

Vielä reilu kymmenkunta vuotta sitten, kun Nokialla oli Oulun tukiasematehtaalla vastaavantyyppisiä koontalinjoja käytössä, automatisaatio ei ollut vielä kovin kehittynyt.

– Automaatiolinjat olivat tuotekohtaisia ja vanhenivat nopeasti. Uudella modulaarisella linjalla voidaan valmistaa erilaisia tuotteita ja räätälöidä linjaa aina tarpeen mukaan, kertoo Nokian Oulun tehtaan johtaja Erja Sankari.

Työ muuttuu vaativammaksi

Nokian Oulun tehtaan johtaja Erja Sankari näkee automaation tärkeänä elementtinä kilpailukyvyn säilyttämisessä.

Oululla on hyvät edellytykset olla mukana kehityksen kärjessä. Näen automatisaation mahdollisuutena. Kukaan ei tietysti voi taata että olemme ikuisesti kilpailukykyisiä täällä, mutta kyllä se parantaa meidän kilpailukykyä koko ajan.

Erja Sankari

– Automaation myötä ihmistyö tehtaassa muuttuu monipuolisemmaksi ja vaativammaksi. Peruskoonti- ja ruuvaustyö vähenee. Työ on enemmän teknikkotyyppistä ja tapahtuu yhä enemmän yhteistyössä koneiden kanssa, sanoo Sankari.

Nokian Oulun tukiasematehtaan liikeidea on toimia niin sanottuna ylösajotehtaana eli matkapuhelinverkkojen tukiasemien tuotekehityksen ja massavalmistuksen välissä. Se tuottaa prototyyppejä.

Tehtaan henkilöstö osallistuu testaukseen ja tuotekehitykseen. Oulussa tuotanto ja tuotekehitys ovat niin lähellä toisiaan kuin mahdollista.

Nokian Oulun malli on myös Euroopan teollisuuden tulevaisuudeksi kaavailtu malli. Pitkälle automatisoitu tehdas on järkevintä sijoittaa lähelle tuotekehitystä.

Oulu on hyvä toimintaympäristö

– Oululla on hyvät edellytykset olla mukana kehityksen kärjessä. Näen automatisaation mahdollisuutena. Kukaan ei tietysti voi taata että olemme ikuisesti kilpailukykyisiä täällä, mutta kyllä se parantaa meidän kilpailukykyä koko ajan, toteaa Sankari.

Sankari puhuu älykkäistä tehtaista, älykkäästä toimitusketjusta ja älykkäistä tuotteista.

– Pyrimme vaikuttamaan tuotteen kehittämiseen mahdollisimman aikaisesta vaiheesta saakka. Entistä älykkäämpi tuote on helposti valmistettava ja helposti automatisoitavissa. Lisäksi tuotteeseen voidaan rakentaa sensoriikkaa tai radiotaajuinen etätunnistus.

– Näin pystytään koko toimitusketjussa keräämään tuotteesta erilaista tietoa ja hyödyntämään sitä, Sankari sanoo.

Lue seuraavaksi