Koukussa kiellettyyn nautintoon? Vanupuikko ja sormi eivät kuulu korvaan – video

Vanupuikoilla voi vahingoittaa korvaa, ja sormin vaikku ei korvasta lähde. Vaikun pehmentäjää voi toki korvaansa laittaa, jolloin auttaa korvaa puhdistamaan itse itsensä. Jos tämä ei auta, kannattaa suunnata lääkärille.

terveys
Korvien puhdistus
Korvien puhdistus

Korvien puhdistamiseen tuntuu löytyvän yhtä monta mestaria kuin on vastaajiakin. Yleinen käsitys on, että korvaa voisi ronkkia lähes kaikella, mikä sattuu osumaan käsiin. Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinalta tulee kuitenkin tiukka kielto korvien kaiveluun.

– Yleissääntö on, että korvaan ei saa työntää mitään omaa kyynärpäätä pienempää. Vanupuikoilla voi tehdä jopa vahinkoa korvaan, sormilla onnistuu yleensä vain työntämään vaikun entistä syvemmälle.

Käytännössä kyynärpää kuulostaa aika hankalalta keinolta, mutta onneksi se ei ole keinoista ainoa, todetaan korvapoliklinikalta.

– Korvaa voi auttaa puhdistamaan itse itsensä. Vaikkua voi pehmentää sitä varten tehdyllä suihkeella tai nesteellä, minkä jälkeen korva työntää vaikun korvan suulle. Siitä sen voi pyyhkäistä paperilla pois.

Toki voi käydä niinkin, että keino ei tepsi.

– Silloin on aika suunnata lääkäriin. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat poistaa korvakäytävästä ylimääräisen tavaran kyynärpäätä pienemmillä välineillä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus