Pieniä yrityksiä houkutellaan ostamaan korkeakoulujen palveluja – rehtori kiittelee uutta porkkanaa

Kahden ammattikorkeakoulun rehtori on tyytyväinen siihen, että hallituksen yrittäjyyspaketista paljastui korkeakoulujen palvelujen hankkimiseen tarkoitettu tuki, innovaatioseteli. Rehtori Heikki Saastamoinen uskoo, että seteli houkuttelee pk-yritykset aiempaa useammin ammattikorkeakoulun asiakkaaksi.

Kotimaa
Venealan opiskelijat kääntävät veneen runkoa.
Venealan opiskelijat Jere Impola ja Mikko Mäki kääntävät veneen runkoa. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Ammattikorkeakoulut pitävät tervetulleena pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattua, muun muassa tutkimuspalvelujen ostamiseen tarkoitettua tukea. Hallitus aikoo tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä palvelujen ostamisessa korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta niin kutsutulla innovaatiosetelillä. Ammattikorkeakoulut ovat yhdessä ajaneet innovaatioseteliä käyttöön.

Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulujen toimitusjohtaja ja rehtori Heikki Saastamoinen uskoo, että innovaatioseteli houkuttelee yhä useampia pieniä yrityksiä ottamaan itse yhteyttä ammattikorkeakouluun, kun ne tarvitsevat apua vaikkapa uusien innovaatioiden toteuttamisessa.

Pk-yritykset useammin amk:n ovelle?

Saastamoisen mukaan ammattikorkeakoulut tekevät nykyisin paljon työtä sen eteen, että ne itse löytävät palvelujaan tarvitsevia yhteistyökumppaneita yritysten joukosta. Hän arvioi, että innovaatioseteli muuttaa suuntaa niin, että pk-yritykset lähestyisivät ammattikorkeakoulua.

– Paljon enemmän voisi olla sitä, että yrityksellä on jokin ajatus tai ongelma joka pitäisi ratkaista, mutta nykyisin kynnys ottaa yhteyttä on ollut korkea, toimitusjohtaja Saastamoinen avaa.

Hän arvioi monessa pk-yrityksessä ajateltavan, että palvelun ostaminen esimerkiksi ammattikorkeakoululta on riski. Saastamoinen ounastelee, että innovaatioseteli voisi lievittää epävarmuutta.

Pienten ja keskisuurten yritysten ostot myös pönkittäisivät ammattikorkeakoulujen asemaa, sillä se vahvistaisi niiden asemaa maakunnissa.

– Meiltäkin löytyy aika moneen kohtaan osaamista, ja jos se tällä saadaan paremmin alueen hyödyksi, tuomaan kilpailukykyä, luomaan työpaikkoja tai säilyttämään niitä, se on ainakin suuri ilo tästä, Heikki Saastamoinen summaa.