Omakotitalojen terassit räjäyttivät kanikannan kasvuun – yhdeltä tontilta saaliiksi 50 kania

Kanit kiittävät viime vuosina kasvanutta omakotitalojen terassivillitystä. Pationalusista on tullut kaneille turvallisia lisääntymistehtaita.

Kotimaa
kani loukku citykani kanijahti
Kani on loukussa aivan rauhallinen. Loukku pitää kokea vähintään kerrän vuorokaudessaPekka Mommo / Yle

Pääkaupunkiseudun kanikanta on rajussa kasvussa. Yksi kanikantaa runsastuttava tekijä on omakotitalojen terassivillitys.

Nyt uusia ja vanhoja taloja ympäröi iso kestopuupatio. Terassin alusesta on tullut kanien suosikki, koska kani voi kaivautua rauhassa pehmeään hiekkamaahan. Tunnelit voivat olla kymmeniä metrejä pitkiä.

Espoossa pyysiin yhden omakotitalon pihasta 50 kania, toisen 32 ja kolmannen 30 kania.

Kaninpyytäjä Hannu Luoto

– Espoossa pyydystin yhden omakotitalon pihasta 50 kania, toisen 32 ja kolmannen 30 kania. Ei ennen ole ollut tuomoisia keskittymiä, sanoo pääkaupunkiseudulla ammatikseen kaneja pyytävä Hannu Luoto.

Luodon mukaan maaliskuun lopussa päättyneellä jahtikaudella pyydystettiin yli 4 000 kania. Se on kaikkien aikojen ennätyssaalis ja tuplasti enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla on puolenkymmentä ammattimaista kaninpyytäjää, mutta myös harrastajat ovat kasvassa määrin kiinnostuneet kanijahdista. Kaneja pyydetään lähinnä loukuilla.

Kani on kaivosmies

Luoto itse pyysi viime kaudella 1 300 kania, se on kaikkien aikojen ennätys. Luoto korostaa, että kani voi myllätä maata terassin alla kuutiokaupalla.

– Pisin tunneli jonka olen nähnyt kanin kaivaman on 18 metriä. Se kani kaivoi itsensä vapauteen, Luoto sanoo.

Kanikanta on levinnyt kaikkialle pääkaupunkiseudulla, aina Klaukkalaa ja Vihtiä myöten. Luoto ei kuitenkaan usko, että kani leviää tätä kauemmaksi.

– Metsä pysäyttää kanin. Siellä on kettuja, supikoiria ja muita petoja jotka syövät kaneja, Luoto korostaa.

Muuten peli kanin kanssa on hävitty.

– Kaikkialla maailmassa, missä kani on levinnyt luontoon, on se tullut jäädäkseen, Luoto korostaa.