Kotiteollisuus levyttää pikkukylässä: "Kirjoittaminen maistuu, kossu maistuu, kaikki maistuu"

Muusikko Jouni Hynynen saunoo, lenkkeilee, ryypiskelee ja kirjoittaa. Levytyksen lomassa keikkaillaan, mikä pitää äänen vireessä. Näyttämönä on muutaman viikon Tohmajärven Tikkala Pohjois-Karjalassa.

kulttuuri
Jouni Hynynen.
Janne Ahjopalo / Yle

Ennen sovittua haastatteluhetkeä kännykkäni piippaa saapuneesta tekstiviestistä. "Miun pitää käydä Kiteen Alkossa ennen ku aloitetaan hommat. Eli voisit tulla sittenkin jo heti yhden jälkeen, jos pääset".

Rock- ja metallimusiikista tunnetun Kotiteollisuuden laulaja, kitaristi ja sanoittaja Jouni Hynynen tulee vastaan jo puutalon pihalla. Pihapiiri on yhtyeen basistin Janne Hongiston omistama. Talitiainen laulaa titityytä huhtikuisella pihalla, jossa on vielä hieman lunta. Jouni Hynysellä, 46, on jalassaan pohjoiskarjalaisittain Reino-tohvelit, joita sanotaan toisinaan kusiluistimiksi. Haluan, että Hynynen vastaa yhdellä sanalla annettuihin sanoihin Arto Nybergin tv-ohjelmasta tuttuun tyyliin. Muusikko on heti juonessa mukana.

Leikkauspolitiikka: "Polvi"

Alkoholi: "Maistuu"

Lukeneisuus: "Lapsi tulee jostakin syystä mieleen, en tiedä miksi"

Parisuhde: "Rakkaus"

Suomi: "Kusessa"

Vihapuhe: "Ärsyttävää. Tähän tekisi mieli vastata helvetin pitkästi."

Korvamato: "Kertosäe."

Pohjois-Karjala: "Lämpö."

Tikkalassa ei tehdä avaruusoopperaa

Kotiteollisuudelle Tohmajärvi on tuttu paikka: esimerkiksi albumitHelvetistä itään(2003) ja7(2005) on levytetty Tikkalassa.– Silloin kun yhtyeen basisti Janne Hongisto asui täällä perheineen, tuli käytyä ihan kylässäkin. On tässä pihalla rapujuhlatkin vietetty, kertoo Hynynen viittilöiden puurakennusten keskellä.

Paljon on huutoa ja mekastusta, mutta se on lähellä ihmistä.

Jouni Hynynen

Nyt levytettävä albumi ilmestyy elo-syyskuussa.

– Ei tässä mitään avaruusoopperaa olla tekemässä. Paljon on huutoa ja mekastusta, mutta se on lähellä ihmistä. Levyn tekeminen on sujunut lappeenrantalaisen Jouni Hynysen mukaan leppoisasti. Bändi nukkuu pitkään, saunoo ja Hynynen käy lenkillä. Biisien lisäksi mies tekee kirjaa.

– Olemme tehneet keikkaakin samaan aikaan, joten olen levytyksessä aika hyvässä vireessä. Lauluhommat ovat olleet perinteisesti miulle aika hankalia. Kirjoittaminen maistuu. Kossu maistuu. Kaikki maistuu. Oikein jees.