Kansanedustaja: Merimetsouudistus hyvä, nyt puututtava valkoposkihanhiin

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on tyytyväinen siihen, että Suomessa on ryhdytty puuttumaan merimetsojen aiheuttamiin ongelmiin. Salonen vaatii, että seuraavaksi tartutaan valkoposkihanhista syntyviin haittoihin.

luonto
Valkoposkihanhia.
Simo Kymäläinen / Yle

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kiittelee sitä, että merimetsokannan kasvuun ollaan puuttumassa. Salonen vaatii vastaavanlaista puuttumista myös valkoposkihanhien kannan kasvuun.

Rauhoitettujen merimetsojen määrä on kasvanut Suomessa parissa vuosikymmenessä nollasta yli 20 000 pesivään pariin. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) asettama työryhmä esitti äskettäin keinoja puuttua tilanteeseen niillä rannikkoseuduilla, joissa merimetsoista on aiheutunut haittaa asukkaille ja elinkeinoille.

Salonen sanoo, että vastaavanlainen työryhmä pitäisi nyt asettaa pohtimaan, miten valkoposkihanhien aiheuttamat ongelmat saataisiin ratkaistua.

Ihmiset pitivät valkoposkihanhiongelmaa sellaisena, johon on ehdottomasti löydettävä ratkaisuja.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.)

– Ihmiset pitivät valkoposkihanhiongelmaa sellaisena, johon on ehdottomasti löydettävä ratkaisuja. Nyt ollaan menossa kohti kesää ja asia on jälleen ajankohtainen. Ministeri Tiilikaisen tulisikin pohtia, pitäisikö merimetsotyöryhmän aloittamaa työtä jatkaa myös valkoposkihanhien osalta, Salonen sanoo.

Lintujen ulosteet harmittavat

Merimetsojen aiheuttamat ongelmat ovat painottuneet rannikkoseuduille. Erityisen suuria yhdyskuntia on Satakunnan merialueilla. Kristiina Salonen korostaa, että valkoposkihanhista aiheutuu vastaavanlaisia ongelmia erityisesti Helsingissä.

– Hanhet haittaavat ihmisten virkistysmahdollisuuksia erityisesti yleisillä uimarannoilla, puistoissa ja muilla nurmialueilla, jotka voivat olla täynnä lintuja ja ulostetta. Aggressiiviset yhdyskunnat ovat viime aikoina haitanneet Helsingin edustalla olevien saarten virkistyskäyttöä ja matkailuyrittäjien toimintaa, Salonen sanoo.