1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi tutkii myrkytettyjä lihapullia Haminassa – mikä onkin vaikeaa, koska rikosta ei lain mukaan ole tapahtunut

Haminasta on löytynyt saman kadun varrelta useita myrkytettyjä lihapullia. Poliisi tutkii asiaa eläinsuojelurikoksena. Koirien myrkytysepäilyjen eteneminen poliisitutkintaan on Suomessa harvinaista, ja tutkiminen se vasta hankalaa onkin.

Kotimaan uutiset
Myrkytettyjä lihapullia maassa.
Nämä lihapullat löytyivät Pirkantien varrelta Haminasta.Poliisi

Poliisi on saanut koiranomistajilta useita yhteydenottoja myrkytetyistä lihapullista, joita on ripoteltu saman kadun, Pirkantien, varteen Haminassa. Poliisille on myös toimitettu viisi lihapullaa tutkittaviksi.

– Lihapullat ovat halkaisijaltaan noin tuuman kokoisia ja niissä on sinistä rotanmyrkkyraetta. Ne ovat keskenään samannäköisiä, joten asialla ei välttämättä ole iso jengi, kertoo vanhempi konstaapeli Jarkko Lappeteläinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Eläinlääkäri on tutkinut yhden lihapullan ja vahvistanut, että kyseessä on rotanmyrkky. Ainakin yksi koira on syönyt myrkytetyn lihapullan, mutta koira saatiin oksentamaan ennen kuin myrkky ehti vaikuttaa.

Sopivaa rikosnimikettä ei ole

Poliisi tutkii myrkkypullia eläinsuojelurikoksena. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen sanoo, että vastaavia, rikostutkintaan edenneitä tapauksia ei juuri Suomesta löydy.

– Nopean järjestelmähaun perusteella syöttejä ei ole poliisilaitoksen ovesta sisään tätä ennen tullut, ainakaan niistä ei ole mitään dokumenttia. Ennakkotapauksia ei siis ole, Heinonen toteaa.

Haminassa yksikään koira ei tiettävästi ole kuollut rotanmyrkkyyn. Tutkinta onkin siinä mielessä hankalaa, että eläinsuojelurikoksen yritys ei ole rangaistava teko.

Koira on rikosoikeudellisesti esine.

Marko Heinonen

– On kuitenkin julmaa jäädä odottamaan, että eläin kuolee. Toisaalta koira on rikosoikeudellisesti esine. Voi siis olla kyse myös vahingonteosta ja vahingonteon yrityksestä. Ehkä näitä ei sen vuoksi ole hirveästi tutkittu, kun ei oikein tiedetä mitä tutkitaan, Heinonen pohtii.

Poliisi suhtautuu tapauksiin vakavasti, sillä lihapullan voi löytää tienpientareelta kuka tahansa.

– Pahimmassa tapauksessa pieni lapsi.

Suurin osa vääriä hälytyksiä

Kennelliiton tietoon kantautuu viikoittain epäilyjä koirille asetetuista myrkkysyöteistä. Viestintäpäällikkö Miia Lahti kertoo, että suurin osa on kuitenkin vääriä hälytyksiä.

– Syötit ovat päätyneet eläinlääkärin kautta laboratorioon tutkittaviksi, ja kyseessä ei kuitenkaan ole ollut rotanmyrkky vaan jokin vaaraton, rotanmyrkyltä näyttävä aine. Eli syöttejä on asetettu enemmän pelottelutarkoituksessa, Lahti kertoo.

Nykyistä lainsäädäntöä pidetään Kennelliitossa ongelmallisena. Lahti suhtautuu toiveikkaasti eduskunnan eläinsuojeluryhmän hiljattain julkaisemaan, myrkytysepäilyjä koskevaan kannanottoon. Ryhmä kertoi tiedotteessaan, että esimerkiksi Tuusulassa koiria on joutunut sairaalahoitoon ja jopa kuollut myrkytyksen seurauksena.

Jotain kättä pidempää pitäisi lainsäädännön puolella olla.

Miia Lahti

– On huolestuttavaa, ettei tekijöitä saada kiinni. Jotain kättä pidempää pitäisi lainsäädännön puolella olla. Täytyy pitää mielessä, että syötit voivat päätyä myös muiden eläinten tai luonnossa liikkuvien lasten suihin, Lahti muistuttaa.

Oireilu alkaa usein liian myöhään

Rotanmyrkky aiheuttaa koiralle sisäisen verenvuodon. Jos koiran epäillään syöneen myrkkyä, se pitäisi saada oksentamaan mahdollisimman nopeasti.

– Veren hyytymistekijät alkavat rotanmyrkyn vaikutuksesta kadota, ja se aiheuttaa verenvuotoa, kertoo eläinlääkäri Sini-Maria Peltola.

Kotona koiran oksettamista voi yrittää antamalla sille suolaa tai lääkehiiltä. Koira kannattaa joka tapauksessa viedä nopeasti eläinlääkäriin.

– Oksentamisen jälkeen jatkohoidoksi annetaan K-vitamiinia, joka auttaa verta hyytymään, Peltola toteaa.

Ruoka pysyy vatsaontelossa neljä tuntia. Rotanmyrkky on siitä hankala, että koira alkaa oireilla usein liian myöhään.

Oireiden jo alettua koiraa on enää vaikea pelastaa.

Sini-Maria Peltola

– Siinä vaiheessa koiraa on enää vaikea pelastaa.

Poliisi pyytää Haminassa liikkuvia ilmoittamaan kaikista myrkkysyötteihin liittyvistä havainnoista numeroon 029 541 4580.

Lue seuraavaksi